Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στον Εσπερινό και τη λιτάνευση της Τίμιας Κάρας του Αγίου Τίτου για τη 51η επέτειο της επανακομιδής τηςΜε τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου πόλεως Ηρακλείου η 51η επέτειος της επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το εσπέρας του Σαββάτου 13 Μαΐου με τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, συνεχίσθηκαν το πρωί της Κυριακής 14/5 με τον Όρθρο και την Αρχιερατική θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, και κορυφώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και τη λιτάνευση Τίμιας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου. 

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και τη λιτάνευση υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου, που έλαβε χώρα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (στις οδούς  25ης Αυγούστου, 1821, Πλ. Κορνάρου, Αβέρωφ, Πλατ. Ελευθερίας και Δικαιοσύνης), προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, παρουσία πολλών Ιερέων, των εκπροσώπων τοπικών φορέων και αρχών και του ευσεβούς λαού της πόλεως.

www.imis.gr

Λαμπρή πανήγυρη και χειροτονία Διακόνου στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και μεγάλη συμμετοχή κλήρου και λαού πανηγύρισε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου, ο μεγαλοπρεπής Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής πόλεως της Ιεράπετρας, η πανήγυρη του οποίου συνδυάστηκε με τη χειροτονία Διακόνου.
Το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μαΐου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής και χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και μίλησε στο εκκλησίασμα επίκαιρα για την συνάντηση και τον συναρπαστικό και αποκαλυπτικό διάλογο  της Σαμαρείτιδας με τον Κύριο, σημειώνοντας ότι στάθηκε η αιτία για να ξυπνήσει η συνείδησή της, να φωτισθεί και να γίνει από αμαρτωλή γυναίκα σε ισαπόστολο και μεγαλομάρτυρα.
Ανήμερα της εορτής στον κατάμεστο από πιστούς πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως, ιερούργησε και χειροτόνησε σε Διάκονο τον π. Στυλιανό Γωνιωτάκη, πτυχιούχο του τμήματος Ιερατικών Σπουδών της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. 

Ο νεοχειροτονηθείς κατά την προσλαλιά του, αφού εξέφρασε τη χαρά, το ιερό δέος και τη βαθιά συγκίνηση του που λαμβάνει τον πρώτο βαθμό του Μυστηρίου της Ιερωσύνης, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, που ως στοργικός πατέρας διέκρινε τον ζήλο του και τον παιδικό του πόθο για την Ιερωσύνη και του προσέφερε το ανεκτίμητο δώρο της Ιερωσύνης, τους Πατέρες και πνευματικούς καθοδηγητές του που τον βοήθησαν να συνειδητοποιήσει την ιερατική κλίση του και να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη χειροτονία του, την συνοδοιπόρο της ζωής του Διακόνισσα Κωνσταντίνα, τους θεοσεβείς γονείς του που τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», τους λοιπούς συγγενείς και όλους όσοι του συμπαραστάθηκαν στην κατά Θεό πορεία του και τον ενεθάρρυναν να ακολουθήσει τον δρόμο της Ιερωσύνης.
Στη συνέχεια τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα βαθιά νοήματα του αποκαλυπτικού διαλόγου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με τη Σαμαρείτιδα, στην οποία ο Χριστός εμπιστεύεται ότι είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας και φανερώνει την «εν πνεύματι και αληθεία» λατρεία Του. Όπως επεσήμανε, η συζήτηση με τον Κύριο ξεναρκώνει τη Σαμαρείτιδα και αναγεννάται, μεταμορφώνεται και ανίσταται. Αφιέρωσε τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη, όπου και τελικά μαρτύρησε μαζί με τις αδελφές της και τους δύο γιούς της, και σφράγισε έτσι το ιεραποστολικό της έργο με το μαρτύριο του αίματος.

Ακολούθως, ο Σεβ. κ. Κύριλλος απευθύνθηκε με λόγια πατρικά και ωφέλιμα στον χειροτονούμενο π. Στυλιανό και του υπενθύμισε τη μεγάλη ευθύνη, τον συνεχή αγώνα, το πνεύμα διακονίας και τη θυσιαστική προσφορά του  κληρικού για τη διακονία του Ευαγγελίου και όλων των χριστιανών. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Η είσοδος στον ιερό κλήρο ενός νέου προκαλεί πάντοτε χαρά, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι νέοι έχουν ευήκοο ους στην κλήση του Θεού και η πίστη στον Θεό συγκλονίζει την ψυχή τους. Η χειροτονία σου σήμερα είναι η θετική ανταπόκρισή σου στην κλήση του Θεού, για να εισέλθεις στις τάξεις του ιερού κλήρου. Πρότυπο του ιερατικού χαρίσματος είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός και οι Απόστολοί Του. Με πολλή χαρά, συγκίνηση και αγαλλίαση ψυχής η ελαχιστότητά μου, ο χειροτονών Μητροπολίτης και Επίσκοπός σου, ο παριστάμενος ιερός Κλήρος και οι περιεστώτες πιστοί σε υποδεχόμαστε στις τάξεις των Κληρικών της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Εμείς ετούτη την ιερή ώρα ζητούμε από τον Θεό να δώσει άνωθεν τη δωρεά του Αγίου Του Πνεύματος και να σε διατηρήσει σεμνό φύλακα του μυστηρίου της πίστεως με καθαρή συνείδηση, δωρίζοντάς σου τη χάρη του Πρώτου Διακόνου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρα, που ήταν πλήρης πίστεως και δυνάμεως Θεού.
Η χάρη του Θεού θα σε ενδυναμώνει ώστε να βιώνεις συνεχώς το διακονικό και θυσιαστικό χαρακτήρα της Ιερωσύνης με πνεύμα αυταπάρνησης, με αποστολική κακοπάθεια, με βαθύ αίσθημα ευθύνης και ακατάβλητη εργατικότητα. Όλοι μας, και προ της εισόδου σου εις τα ενδότερα του καταπετάσματος, εις τα Άγια των Αγίων, ‘‘προς τα οποία Άγγελοι επιθυμούσι παρακύψαι’’ αλλά ου δύνανται, παρακαλούμε τον Αρχιποίμενα Κύριό μας Ιησού Χριστό, να καθοδηγεί τα διακονικά βήματά σου και να ευλογεί τη διακονία και τα έργα σου, ώστε αυτά να είναι γόνιμα, καρποφόρα και ευάρεστα ενώπιον Του». 

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά στους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, σε όλο το εκκλησίασμα και ιδιαίτερα σε όσες φέρουν το όνομα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, ευχήθηκε δε στον νέο Διάκονο καλή διακονία και καλωσόρισε τους εκατό και πλέον προσκυνητές από την Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Ρεθύμνης, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Χαράλαμπο Καμηλάκη.
Πολυπληθής ήταν η συμμετοχή των πιστών στην πανήγυρη του Ι.Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής. Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης,  ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Αργ. Πανταζής, κ. Εμμ. Λουτσέτης και κ. Γ. Ασπραδάκης, ο Πρόεδρος κ. Ηλ. Νταραράς και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρώην Βουλευτές Ν. Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης και κ. Ι. Κουνενός, ο πρώην Αστυν. Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμ. Πετάσης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Ν. Φρονιμάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Ν. Παπαδάκης και άλλοι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικών φορέων.
Μετά τα πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα του ναού και στο παρακείμενο «Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. 

περισσότερες φωτογραφίες βλέπε ΕΔΩ!

www.imis.gr Ανακήρυξη Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου σε Εταίρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Μέσα σε αναστάσιμο κλίμα, αλλά και με κάθε επισημότητα, εορτάστηκε πανηγυρικά και με ξεχωριστή λαμπρότητα η μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, στη μνήμη των οποίων είναι αφιερωμένο το Παρεκκλήσι της Ο.Α.Κ. Κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και του επιχώριου Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος στη σύντομη προσλαλιά του τόνισε την ιδιαίτερη ευλογία να υπάρχει στη μικρή Μητρόπολη το Παρεκκλήσιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό ιεραποστολικό έργο που επιτελεί το Ίδρυμα στην τοπική κοινωνία και όχι μόνον. Έπειτα, έψαλλε η χορωδία των νέων την οποία πλαισίωναν μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής Κρήτης – Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Χανίων, υπό του χοράρχου Κωνσταντίνου Στεφανάκη, Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και χορωδία νέων από την Επαρχία Μπιαλίστοκ και Γδάνσκ, συνοδευόμενοι από τον π. Jaroslaw Jozwik από την AKADEMIA SUPRASKA της Εκκλησίας της Πολωνίας.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η Τελετή Ανακηρύξεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου σε Εταίρο της Ο.Α.Κ., που αποτελεί την ανώτατη διάκριση του ιδρύματος.


Μέσα στην κατάμεστη –από κόσμο και φίλους της Ο.Α.Κ.– αίθουσα, σε μία σεμνή τελετή τιμής, η χορωδία νέων από την Εκκλησία της Πολωνίας έψαλλε με εκκλησιαστικό και νεανικό ενθουσιασμό στην ελληνική, σλαβική και πολωνική γλώσσα τον αναστάσιμο ύμνο «Χριστός Ανέστη!». Την τελετή «άνοιξε» και επίσημα, ο Γενικός Διευθυντής της Ο.Α.Κ., Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος ξεκίνησε το σύντομο Χαιρετισμό του με τρόπο κρητικό –δηλαδή με μία μαντινάδα– για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο: «Ενωτικός αγωνιστής και άνθρωπος με χάρη, ευχαριστούμε το Θεό που σ’ έχουμε μπροστάρη!». Παράλληλα, ο Δρ Ζορμπάς τόνισε τη σημασία της σημαντικής αυτής πράξης για την Ο.Α.Κ. και το ρόλο του Επισκόπου καθώς, «η εκλογή ενός προσώπου στη χορεία των Εταίρων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης είναι, σύμφωνα με τον Οργανισμό της, η ανώτατη διάκριση, που απονέμει το Ίδρυμα. Πολλοί οι εκλεκτοί και άξιοι της τιμής. Ολίγοι όμως οι κλητοί. Στα 50 χρόνια λειτουργίας της Ακαδημίας μόνο σε 38 ανθρώπους έχει απονεμηθεί αυτός ο τίτλος, στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α’, που είναι και ο Πρόεδρος της Συνάξεως των Εταίρων, στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών και σε λίγα από τα πάμπολλα πρόσωπα, στα οποία οφείλει ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη το Ίδρυμα. Ο Επίσκοπος, συνέχισε ο κ. Ζορμπάς, είναι το όργανο της καθολικότητας της Εκκλησίας. Εκφράζει α) την πληρότητα, την ενότητα και την πολλαπλότητα της εσχατολογικής κοινότητας σε κάθε τόπο˙ β) εκφράζει την ιστορική συνέχεια της Εκκλησίας στον χρόνο˙ και γ) εκφράζει την κοινωνία και την ενότητα της Εκκλησίας στον χώρο…».

Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Ιδρύματος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και μετέφερε προς όλους την ευλογία του Παναγιωτάτου. Ο κ. Αμφιλόχιος υπογράμμισε τη μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος προς την Εκκλησία και το Έθνος, με ορόσημο στην ιστορία του Ιδρύματος την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στη συνέχεια τόνισε πως «η Ο.Α.Κ. έχει στηριχθεί σε στέρεες βάσεις» και ταυτοχρόνως, παρουσιάζοντας συνοπτικά την κοινή εκκλησιαστική πορεία του Ιδρύματος και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, τόνισε πως «να ομιλήσεις για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, είναι ωσάν να θέλεις να σκιαγραφήσεις την εικόνα και τον τύπο του ιδανικού Αρχιεπισκόπου». Ο κ. Αμφιλόχιος μίλησε, επίσης, για την κοινή πορεία του Ιδρύματος και του Αρχιεπισκόπου και τόνισε πως ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης βραβεύεται «αξιοχρέως και οφειλετικώς» εκ μέρους της Ο.Α.Κ., «για την εμμονή του στη θυσία για τη διακονία του ανθρώπου επί 50 συναπτά έτη».   Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΚ, στην οποία συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης από το 1976 (26-12-2006), για λίγους μήνες δηλαδή και ύστερα από την επάξια εκλογή του στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα της Κρήτης (30-8-2006), όπου ο ίδιος τόνισε ότι η Ακαδημία «είναι η καρδιά κι η περιουσία της Εκκλησίας της Κρήτης… την θέλει όλος ο κόσμος, όλη η οικουμένη!».
Χαιρετισμό του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αμέριστη συμπαράσταση της Αλεξανδρινής  Εκκλησίας και την αγάπη που τρέφει ο Προκαθήμενός της προς το Ίδρυμα.  Αμέσως μετά, έγινε η ανάγνωση της αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Α.Κ. και η Επίδοση του χρυσού Εμβλήματος της Ο.Α.Κ., καθώς και του τιμητικού Διπλώματος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Ευγένιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, παρουσία των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος.
Ακολούθησε η λιτή, αλλά ουσιαστική ομιλία του τιμωμένου, ο οποίος μέσα από τον εμπνευσμένο και στοχευμένο λόγο του σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Χαιρετίζω όλους εσάς, τους οποίους θεωρώ μόνον ως αδελφούς μου. Χαίρομαι που έχω την ευλογία του Θεού, να ευρίσκωμαι εις την Ορθόδοξον Ακαδημίαν μας, η οποία ανήκει εις την Κρήτη μας. Διακονεί τον Κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας Κρήτης, όλης της Χώρας μας, όλου του κόσμου και όλης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας». Όπως τόνισε ο Σεβ κ.κ. Ειρηναίος, «ενθυμούμαι πάντοτε και σέβομαι την πλήρη και τελεία συνεργασία του Πατρός και του Υιού, του Σεβασμιωτάτου Ειρηναίου και του κ. Αλέξανδρου Παπαδερού, οι οποίοι σε πλήρη σύμπνοια και ενότητα, εδημιούργησαν το εκλεκτόν αυτό κτίριο» και «ως ένα πρόσωπον, ωνειρεύθηκαν, αγάπησαν και επραγματοποίησαν το θαυμαστόν αυτό Ίδρυμα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με κοινές ιδέες, οράματα, προσπάθειες, αγώνες και κόπους».
Κατά τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης «το έργο, το οποίον ετέλεσαν, ήταν πολύ σημαντικό και το παρέδωσαν εις τους διαδόχους των, τον Σεπτόν, δημιουργικόν και ακούραστον, τον Μητροπολίτην Κισάμου καί Σελίνου κ. Αμφιλόχιον και τον σημερινόν εκλεκτόν και δημιουργικόν Γενικόν Διευθυντή, τον κ. Κωνσταντίνον Ζορμπάν». Γι’ αυτό, «το θαυμαστό και ευλογημένο έργο του Ιδρύματος αυτού, δόξα τω Θεώ, συνεχίσθηκε και συνεχίζεται με τρόπο θαυμαστό και ευλογημένο, ιδιαιτέρως κατά το περασμένον έτος, κατά το οποίον το Ίδρυμα αυτό είχε την ύψιστη ευλογία να φιλοξενήσει και να υπηρετήσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και συνεχίζει το ευλογημένον έργο του μέχρι σήμερα με μέλλον, αισιοδοξία, δυνάμεις και την ευλογία του Θεού».

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου καί Σελίνου και Πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Αμφιλόχιο, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά, το Συμβούλιο της Ο.Α.Κ., καθώς και τα παλαιά και νέα της πρόσωπα για τη μεγάλη τιμή προς το πρόσωπό του και ευχήθηκε από ψυχής υπογραμμίζοντας «καλή συνέχεια του Έργου, καλή πορεία και πρόοδο του Έργου των» και «ευχόμενος μέσα από την καρδιά μου τούτο το Παγκρήτιο και Ορθόδοξον Ίδρυμα, να έχει πάντοτε την ευλογία του Θεού και πρόοδον εις το έργο και την προσφορά του εις το λαό μας».
Το παρών στην εκδήλωση ανακήρυξης του 39ου Εταίρου της Ακαδημίας έδωσαν ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Καλογερής, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτές, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, Αντιπρυτάνεις του Πολυτεχνείου, εκπρόσωποι των Ιερών Μονών της Κρήτης και πλήθος κόσμου.
Δώρο αγάπης προς το πρόσωπο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης έδωσαν ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης (αντίγραφο της Ροτόντας, από τα ωραιότερα βυζαντινά μνημεία που βρίσκεται στην Επισκοπή Κισάμου) και εκ μέρους της Ο.Α.Κ., μία εικόνα του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνου, την οποία ιστόρησε η Αγιογράφος και Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ, κ. Κωνσταντίνα Στεφανάκη.     Την επομένη Πέμπτη 11 Μαΐου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι της ΟΑΚ, με τη μετοχή μαθητών και φίλων της Ο.Α.Κ., ενώ έψαλλε η Χορωδία Νέων από την Εκκλησία της Πολωνίας.
www.imis.gr