Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Ο Εσπερινός της πανήγυρεως του Ι. M. Ναού Αγίου Γεωργίου, πολιούχου Ιεράπετρας
Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και του ευσεβούς λαού τελέσθηκε το εσπέρας του Σαββάτου της Διακαινησίμου 22 Απριλίου ο Αρχιερατικός Εσπερινός της πανηγύρεως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, πολιούχου και προστάτου της πόλεως.
Στην ακολουθία του Εσπερινού της εορτής της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου χοροστάτησε, ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλης και της περιοχής Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο του «μεγάλου και λαοφιλούς αγίου που σέβονται ακόμα και οι αλλόθρησκοι και ιδιαίτερα οι μουσουλμάνοι». Όπως σημείωσε ο στρατιωτικός άγιος υπέστη τα φρικτώτερα των βασανιστηρίων από τον αιμοσταγή αυτοκράτορα Διοκλητιανό και μαρτύρησε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, όπου και κτίσθηκε ο λαμπρός ναός προς τιμήν του. Όμως, η θαυμαστή καρτερία, η εμμονή του και η αμετάθετη πίστη του στο Χριστό κατά το φρικτό μαρτύριό του, αποτελεί υπόδειγμα πίστης και αγωνιστικού φρονήματος για όλους τους χριστιανούς. Τέλος, ο Σεβ/τος ευχήθηκε ο Μεγαλομάρτυς Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος και θαυματουργός να βοηθά όλους μας σήμερα να μένουμε σταθεροί στην πίστη μας και να υπομένουμε, όχι πλέον το μαρτύριο του αίματος, αλλά το μαρτύριο της συνειδήσεως και της πιστής τήρησης του ευαγγελικού λόγου.

Ακολούθησε η Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και θαυματουργό.

Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιδήμαρχοι κ. Εμμ. Λουτσέτης και κ. Γιώργος Ασπραδάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης και πλήθος Ιεραπετριτών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Γεωργίου,  πολιούχου και προστάτου της πόλεως. 

www.imis.gr

Η ομάδα ποδοσφαίρου κοριτσιών του 1ο Γ.Ε.Λ. Ιεράπετρας στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο

Οι μαθήτριες του 1ου Γ.Ε.Λ. Ιεράπετρας, που συμμετέχουν στην ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου τους και πρόσφατα προκρίθηκαν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του φετεινού Πανελληνίου σχολικού πρωταθλήματος επισκέφθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Απριλίου τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.
Τα κορίτσια, που συνόδευε η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου και προπονήτριά τους κ. Σοφία Σιδηροπούλου, ευχαρίστησαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την οικονομική συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για την κάλυψη σημαντικού μέρους των εξόδων μετακίνησης τους και την αγορά αθλητικών εμφανίσεων και εξοπλισμού.
Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα κορίτσια του 1ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας για την εντυπωσιακή μέχρι τώρα πορεία τους στο σχολικό πρωτάθλημα και την καθαρή πρόκρισή τους στο Final Four του Πανελληνίου σχολικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου,  κερδίζοντας με το ευρύ σκόρ 6-0 το Λυκείου Ζηπαρίου Κω στον προημιτελικό αγώνα, και τους ευχήθηκε εγκάρδια καλή επιτυχία στην τελική φάση του πρωταθλήματος που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στα Γιάννενα.

www.imis.gr

Πάνδημη και λαμπρή η εορτή της μνήμης του Οσίου Χατζη-Ανανίου

Mέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα της Διακαινησίμου Εβδομάδος και του Πεντηκοσταρίου, εορτάσθηκε το Σάββατο της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών, η μνήμη του Όσιου Χατζή-Ανανία του Θαυματουργού, κτήτορος και ιδρυτού της Μονής.
Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από πλειάδα Κληρικών, ευλόγησε τους άρτους, ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη μεγάλη παράδοση της Εκκλησίας της Κρήτης από τα αποστολικά χρόνια έως τις μέρες μας, όπως μαρτυρεί το πλήθος των αγίων που ανέδειξε η Μεγαλόνησος μέσα στο διάβα των είκοσι χριστιανικών αιώνων, και αναφέρθηκε σε θαυμαστά γεγονότα από τον βίο του τιμωμένου Οσίου Χατζή-Ανανία. Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, ο Όσιος γεννήθηκε το 1837 στις Μάλλες Ιεράπετρας και εκάρη Μοναχός στην Ι. Μονή του Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου υπήρξε ο πρώτος υποτακτικός του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη. Από μικρός αφοσιώθηκε στην ασκητική ζωή, ζώντας με νηστεία, αγρυπνία και αδιάλειπτη προσευχή, και αξιώθηκε του προορατικού χαρίσματος και της θεραπείας ασθενειών, όπως καταμαρτυρούν τα πάμπολα θάυματά του έως τις μέρες μας.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε τέλος στη σχέση του Οσίου με την Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής, την οποία ανήγειρε ο ίδιος στο χώρο που είχε βρει την εικόνα της Παναγίας μέσα σε μικρό σπήλαιο, και ευχήθηκε σε όλους που προσήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου Χατζή Ανανία να έχουν την ευχή και τις θερμές πρεσβείες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέθηκε προς προσκύνηση των πολυάριθμων προσκυνητών τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου. Στην Ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Πρωτ. Μιχαήλ Πετράκης, Πρωτ. Στυλιανός Μαθιουδάκης, Πρωτ.  Στυλιανός Γεωργιαννάκης (Αρχιερατικός Επίτροπος Βιάννου), Οικονόμος Αντώνιος Κανάρης, Οικονόμος Θεολόγος Καλαφατάκης, Οικονόμος Εμμανουήλ Ραπτάκης και ο Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών και πλήθος προσκυνητών, που συνέρρευσε από την περιοχή της Ιεράπετρας αλλά και από διάφορα σημεία της Κρήτης, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στους χώρους της Μονής.
Ακολούθησε  καφές και παραδοσιακό κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι και τους αύλειους χώρους του μοναστηριού.

www.imis.gr