Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας στον Ι. Κ. Ναό Αγ. Φωτεινής Ιεραπέτρας

Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 10 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Ωρών, τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων και ευχήθηκε στο εκκλησίασμα καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

πηγή: www.imis.gr

ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Ω Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Ν  Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α  Ι Ε Ρ Ω Ν  Α Κ Ο Λ Ο Υ Θ Ι Ω Ν  
Μ Ε Γ Α Λ Η Σ  Κ Α Ι  Δ Ι Α Κ Α Ι Ν Η Σ Ι Μ Ο Υ  Ε Β Δ Ο Μ Α Δ Ο Σ 2 0 1 7  
Τ Ο Υ  Σ Ε Β .  Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Ο Υ  Ι Ε Ρ Α Π Υ Τ Ν Η Σ  Κ Α Ι  Σ Η Τ Ε Ι Α Σ  
κ . κ . Κ Υ Ρ Ι Λ Λ Ο Υ
Α ΄ . Μ Ε Γ Α Λ Η  Ε Β Δ Ο Μ Α Σ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 7.00΄ π.μ. Ὄρθρος, Θεία Λειτουργία στόν Ἱ Κ. Ναό Ἁγίας Αἰκατερίνης πόλεως Σητείας.
Ὥρα 6.30΄ μ.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ καί Νυμφίου στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Σητείας.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 7.00΄ π.μ. Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στόν Ἱ. Καθεδρικό Ναό Ἁγίας Φωτεινῆς Ἱεραπέτρας.
Ὥρα 7.30΄ μ.μ. Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου στόν Ἱ. Ν. Τιμίου Σταυροῦ Ἱεραπέτρας.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 7.00΄ π.μ. Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στόν  Ἱερό  Ναό  Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Κάτω  Μερᾶς  Ἱεραπέτρας.
Ὥρα 5.00΄ μ.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου στήν Ἱ. Μονή Ἁγ. Πάντων Ἁγιασμένου.
Ὥρα 7.30΄ μ.μ. Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Γεωργίου.


ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 7.00΄ π.μ. Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στόν Ἱ. Ναό Μιχαήλ Ἀρχαγγέλου Ἱεραπέτρας.
Ὥρα 6.30΄ μ.μ.  Ἀκολουθία τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου καί στή συνέχεια ἡ Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος στόν Ἱερό Ναό Παναγίας Ἐλεούσης Ἱεραπέτρας.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 8.00΄ π.μ. Ἑσπερινός καί Θεία Λειτουργία τοῦ Μεγάλου Βασιλείου στόν Ἱ.Ν. Εὐαγγελισμοῦ Θεοτόκου Σητείας.
Ὥρα 7.00΄ μ.μ. Ἀκολουθία τῶν Παθῶν στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Γεωργίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 8.00΄ π.μ. Ἀκολουθία τῶν Μεγάλων καί Βασιλικῶν Ὡρῶν καί ὁ Ἑσπερινός τῆς Ἀποκαθηλώσεως στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Γεωργίου.
Ὥρα 7.30΄ μ.μ. Ἀκολουθία τοῦ Ἐπιταφίου στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Γεωργίου καί ἐν συνεχεία ἡ ἔξοδος αὐτοῦ.

ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 8.00΄ π.μ. Θεία Λειτουργία Μεγ. Βασιλείου στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό Ἁγίας Φωτεινῆς Ἱεραπέτρας .
Ὥρα 11.00΄ μ.μ. Κωδωνοκρουσία.
Ὥρα 12.00΄ μεσ. Τελετή τῆς Ἀναστάσεως καί Θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Ἱεράπετρας.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 10.00΄ π.μ. Ὁ Ἑσπερινός τῆς Ἀγάπης στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Ἱεράπετρας.
Ὥρα 7.00΄ μ.μ.  Ὁ Ἑσπερινός τῆς Ἀγάπης στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας.

Β ΄ . Δ Ι Α Κ Α Ι Ν Η Σ Ι Μ Ο Σ Ε Β Δ Ο Μ Α Σ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 7.00΄ π.μ.  Ὄρθρος, ἡ Θ. Λειτουργία καί τό Ἱερό Μνημόσυνο τῶν κεκοιμημένων τῆς πόλεως στόν Ἱερό Νεκροταφειακό Ναό τῶν Ἁγίων Θεοδώρων Ἱεράπετρας
Ὥρα 6.30΄ μ.μ. Ἑσπερινός στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό τῶν Ἁγίων ἐνδόξων νεοφανῶν ὁσιομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου καί Εἰρήνης, Ἐνορίας Σταυροχωρίου.

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 7.00΄ π.μ. Ὄρθρος καί ἡ Θ. Λειτουργία στόν Ἱερό Ναό τῶν Ἁγίων ἐνδόξων νεοφανῶν ὁσιομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου καί Εἰρήνης Σπηλίου Ρεθύμνης.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 7.00΄ π.μ. Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία στό Ἱερό Ἡσυχαστήριο Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου καί Ἄξιόν Ἐστι Ἱεράπετρας.

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ὥρα 7.00΄ π.μ.  Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία στήν Ἱερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ἱεράπετρας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ἑορτή τῆς Ζωοδόχου Πηγῆς
Ὥρα 7.00΄ π.μ. Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ζωοδόχου Πηγῆς Ἐπισκοπῆς Ἱεράπετρας.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, μνήμη τοῦ Ὁσίου Χατζη-Ἀνανίου
Ὥρα 7.00΄ π.μ. Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία στήν Ἱερά Μονή Παναγίας Ἐξακουστῆς Ἱεράπετρας.
Ὥρα 7.00΄μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Ἱεράπετρας

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ (ΘΩΜΑ), 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Γεωργίου
Ὥρα 7.00΄ π.μ. Ὄρθρος, ἡ Θ. Λειτουργία καί ἡ λιτάνευση τῆς εἰκόνος τοῦ Ἁγίου Γεωργίου στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Γεωργίου, πολιούχου πόλεως Ἱεράπετρας.

πηγή: www.imis.gr


Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πόλεως Σητείας
Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων 9 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή των εργατικών κατοικιών πόλεως Σητείας, περιστοιχούμενος από τους συνταξιούχους Εφημερίους Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιο Γουλιέλμο και Αιδεσ. Πρωτ. Εμμανουήλ Αυγουστινάκη.  Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, με την Ακολουθία του Νυμφίου, έως και το βράδυ του Πάσχα, καλούμαστε όλοι μαζί με ιερή κατάνυξη να «συμπορευθώμεν» και να «συσταυρωθώμεν» με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, προκειμένου να «συναναστηθώμεν Αυτώ». 

 πηγή: www.imis.gr
Η Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας
Την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία ευλόγησε από το Αρχιερατικό Θρόνο τα βάια και κλάδο ελαίας, και στη συνέχεια ευλόγησε τους άρτους και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας, περιστοιχούμενος από τον ιερατικώς προϊστάμενο και Εφημέριο του ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννη Καριχημάκη και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. Γεώργιο Γουλιέλμο, συνταξιούχο Εφημέριο και Θεολόγο Λυκειάρχη, και επί πολλά έτη προϊστάμενο του ναού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην ομιλία του  αναφέρθηκε στην ταπεινή «επί πώλου όνου» και ταυτόχρονα ένδοξο και θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα που αποτελεί την εισαγωγή στη Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία καλούμαστε σε μυστική βίωση των Θείων Παθών, του Σταυρικού θανάτου, της τριημέρου ταφής και της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού, αλλά και στο πλύσιμο των ποδών του Ιησού από την αδελφή του αναστημένου Λαζάρου Μαρία με πολύτιμο μύρο.

Στο τέλος της Θεία Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος, χειροθέτησε σε Αναγνώστες τους Αναστάσιο Ιω. Παπίδη, Θεολόγο καθηγητή και Ιεροψάλτη της Ενορίας του Ι. Κ. Ναού Αγ. Αικατερίνης, και τον μαθητή Ιωάννη Μιχ. Ελληνικάκη, και τους ευχήθηκε καλή διακονία στον αμπελώνα του Κυρίου, εξαίροντας τα χαρίσματα και τα προσόντα τους, και να αξιωθούνε από τη χάρη του Χριστού να λάβουν και το μέγα χάρισμα της Ιερωσύνης. 


πηγή: www.imis.gr

Εκδήλωση με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος στη Σητεία από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας
Και φέτος, το εσπέρας του Σαββάτου του Λαζάρου, 8 Απριλίου, το Παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην πόλη της Σητείας διοργάνωσε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου εκδήλωση με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Μετά την εναρκτήρια προσευχή και το απολυτίκιο της εορτής «Την κοινήν ανάστασιν», ο Καθηγητής και υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία Αιδεσιμολ. πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης προλόγισε κατάλληλα την εκδήλωση, καλωσορίζοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και όλους τους παριστάμενους. Όπως υπογράμμισε, η εκδήλωση αυτή αποτελεί πλέον θεσμό, αφού για τριάντα χρόνια πραγματοποιείται ανελλιπώς με σκοπό την εισαγωγή και προετοιμασία όλων ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδος των θείων Παθών και της ενδόξου Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού.

Στη συνέχεια η χορωδία των μικρών παιδιών της Σχολής έψαλε  από την υμνολογία του Τριωδίου τους ύμνους «Τη υπερμάχω», «Κύριε των δυνάμεων» και «Θεοτόκε Παρθένε», και ακολούθησε η Χορωδία της Σχολής, που αποτελείται από τους Ιεροψάλτες της περιοχής Σητείας αλλά και μαθητές της Σχολής άνδρες και γυναίκες. Υπό τη διεύθυνση του π. Νικολάου Αλεξάκη, έψαλε τους ύμνους «Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας…», «Της σωτηρίας εύθυνον μοι τρίβους…», και «Τα πλήθη των πεπτραγμένων μοι δεινών…», από την τάξη του Εωθινού Ευαγγελίου των Κυριακών της Μεγ. Τεσσαρακοστής, «Γεύσασθε και ίδετε» (Κοινωνικό Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας), «Αλληλούια» και «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» (από την Ακολουθία του Νυμφίου), «Φθάσαντες πιστοί το σωτήριον πάθος» (Όρθρος Μεγ. Δευτέρας), «Επί ξύλου βλέπουσα» (Όρθρος Μεγ. Παρασκευής), «Δευτέραν Εύαν την Αιγυπτίαν» (Δοξαστικό αποστίχων Όρθρου Μεγ. Δευτέρας) , «Κύριε ερχόμενος προς το Πάθος» (Δοξαστικό Αίνων Μ. Δευτέρας), «Ήπλωσεν η πόρνη…» ( Όρθρος Μεγ. Τετάρτης», «Ελκόμενος επί Σταυρού» (Δοξαστικό Γ΄ Ώρας της Μεγ. Παρασκευής), «Τον Κύριον υμνείτε» και «Ανάστα ο Θεός» (από την Ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου), και   «Αναστάσεως ημέρα…» (Δοξαστικό αίνων του Πάσχα).

Επίσης, διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», τα οποία ανέγνωσε ο μαθητής της Σχολής Νικόλαος Γιαλεσάκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, που παρακολούθησαν Κληρικοί της πόλεως και των γύρω Ενοριών και αρκετός κόσμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συνεχάρη τα μέλη της Χορωδίας και όλους τους μαθητές της Σχολής για την εξαιρετική απόδοση των ύμνων και ευχήθηκε ολόθυμα στον π. Νικόλαο εξ ύψους δύναμη και υγεία για να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια αυτή τη σπουδαία διακονία της εκμάθησης της ιεράς τέχνης της εκκλησιαστικής μουσικής και της μεταλαμπάδευσης της πατρώας ιεροψαλτικής παραδόσεως, του ήθους και του γνήσιου πατριαρχικού ύφους από τα μικρά παιδιά μέχρι και τους μεγαλύτερους. Επίσης, ευχήθηκε καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα με μετοχή στις κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες και να προσπαθήσομε να κάνομε όλοι πράξη τα μεστά θεολογικά λόγια που ακούσαμε από την γραφίδα ενός συγχρόνου Αγίου, του Αγίου Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ, για τον Γέροντά του Όσιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, περί του Θελήματος του Θεού στη ζωή μας και περί τηρήσεως των θείων εντολών.


πηγή: www.imis.gr