Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Με ομιλία για τις πνευματικές εμπειρίες από τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεραπέτρας ολοκληρώθηκαν οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί της Μεγ. Τεσσαρακοστής


Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεραπέτρας, όπου τελέσθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Ε´ Κυριακής των Νηστειών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 2 Απριλίου οι ομιλίες της περιόδου της Μεγ. Τεσσαρακοστής. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου, το οποίο είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν οι πολυάριθμοι πιστοί της ευρύτερης περιοχής. 

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος προλόγισε κατάλληλα την ομιλία «Πνευματικές εμπειρίες από  Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη» επισημαίνοντας ότι την Ε´ Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία μας προβάλλει μια πρώην πόρνη, την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, ως παράδειγμα μετανοίας και ασκήσεως, προκειμένου να μας διδάξει τη δύναμη της θελήσεως του ανθρώπου και το πέλαγος της αγάπης και της ευσπλαχνίας του Θεού. Αφού υπογράμμισε ότι ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης αποτελεί μια μεγάλη οσιακή μορφή της σύγχρονης εποχής που αναλώθηκε για τον κάθε πονεμένο άνθρωπο, παρουσίασε τον ομιλητή κ. Αντώνιο Στιβακτάκη, εκπαιδευτικό και συγγραφέα.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε επιγραμματικά στο βίο του Αγίου Παϊσίου του εν τω Άθῳ, υπογραμμίζοντας ότι από μικρός «η πυρπολουμένη από την αγάπη του Θεού καρδιά του επιθυμούσε σφόδρα τον βίο της εν Χριστώ Ιησού ασκήσεως, της αγγελικής ζωής των μοναχών με τις μυστικές πνευματικές χαρές, γιατί από νωρίς κατάλαβε και γνώριζε καλά ότι όταν ο άνθρωπος πιστεύει στον Άγιο Τριαδικό Θεό, στη μέλλουσα αιώνια ζωή, τότε αυτή η πρόσκαιρη ζωή αποτελεί τον πνευματικό στίβο όπου πρέπει να ετοιμάσει το διαβατήριο για την είσοδό του στην άλλη, στην αιώνια, στην όντως ζωή». Στη συνέχεια ο κ. Στιβακτάκης μετέφερε προσωπικά βιώματα από τη γνωριμία και τη συναναστροφή του με τον Γέροντα και σήμερα άγιο Παΐσιο, κατά τις τακτικές επισκέψεις-προσκυνήματά του στο Άγιον Όρος. 

Όπως περιέγραψε «η πρώτη συνάντησή μας με τον Γέροντα Παΐσιο ήταν συγκλονιστική, κατανυκτική, απερίγραπτη. Αντικρύσαμε μια εξαυλωμένη, εξαγνισμένη μορφή, που λες κι ερχόταν από άλλες παλιότερες, αγιασμένες εποχές, από αρχαία Συναξάρια, έχοντας πάνω του εμφανή τα ίχνη της πολύχρονης ασκήσεως, της μετανοίας, της εν Χριστώ Ιησού ζωής και της βίας που ασκούσε στον εαυτό του για να «αρπάσει» τη Βασιλεία των Ουρανών. Είχε ένα εκφραστικό, ήρεμο, γαλήνιο, φωτεινό πρόσωπο. Η όλη παρουσία του εξέπεμπε μια πραγματική αγιότητα, η οποία μαρτυρούσε την όλη του ασκητική και μαρτυρική του πορεία, που τον κατέστησε δοχείο της θείας Χάρης. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ομιλητής «Θα ήθελα να αφηγηθώ στην αγάπησα πολλά ακόμη για τον Άγιο  Παΐσιο τον εν τω Άθω, αλλά φοβούμαι πως με τον φτωχό μου λόγο μου δεν μπορώ να εκφράσω το λιτό πνευματικό μεγαλείο ενός ανθρώπου σαν κι εμάς, που όμως κατέκτησε την αγιότητα και επέστρεψε στο «αρχαίον κάλλος»,  ύστερα από ατελείωτες νύκτες αγρυπνίας και αδιάλειπτης προσευχής, νηστείας, συνεχούς πνευματικής ασκήσεως και χωρίς όρους και όρια αγάπης στον Θεό και στην εικόνα Του, τον άνθρωπο. Πρόσφερε δηλαδή τον εαυτόν του, τη ζωή του ως καιομένη λαμπάδα, σε μια εκούσια διακονία αγάπης στην υπηρεσία του Θεού και του ανθρώπου».

Και κατέληξε: «Ο Γέροντας Παΐσιος αγάπησε πραγματικά τον Θεό, γιατί αγάπησε μαζί και την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο. Ο ίδιος ονόμαζε αυτήν την αγάπη «αρχοντική» και έλεγε ότι είναι αδιανόητο να λέμε ότι αγαπάμε τον Θεό, αλλά να μη δείχνουμε  αγάπη στον συνάνθρωπό μας. Η αγάπη προς τον Θεόν περνά αναγκαστικά μέσα από την ανυστερόβουλη και χωρίς αναμενόμενα ανταλλάγματα αγάπη μας στον συνάνθρωπό μας. Συγχρόνως ο Γέροντας υπήρξε πρότυπο και πνευματική παρουσία ζωής αιωνίου, ορθοδόξου βιώματος και ορθόδοξης μαρτυρίας, συγκλονιστική και κατανυκτική έκφραση μοναχικής πνευματικής εμπειρίας κατά την καθ’  Αγία Ανατολή και φυσικά γνήσιας και αληθινής θεολογίας». 

Τέλος῾ ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον κ. Στιβακτάκη για τον απλό και γλαφυρό λόγο του για τον σύγχρονο άγιο και ανέφερε και ο ίδιος προσωπικά βιώματα του από τον Γέροντα Παΐσιο στην Παναγούδα, όταν σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη και τακτικά επισκεπτόταν το Άγιον Όρος. Στον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό της περιόδου συμμετείχε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής και πλήθος κόσμου, μεταξύ του οποίου ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο δημ. σύμβουλος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης.     

πηγή: www.imis.gr


Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και χειροθεσία Οικονόμου και Πνευματικού στην Ενορία Πισκοκεφάλου Σητείας
Την Κυριακή της E΄ Εβδομάδος των Νηστειών, 2 Απριλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Άννης Πισκοκεφάλου Σητείας, όπου στο τέλος τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Nικολάου Μεταξάκη, πατέρα του Εφημερίου της Ενορίας Ιερέως Αντωνίου Μεταξάκη.

Στην ομιλία του προς το πολυάριθμο εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, την οποία προβάλλει αυτή την ημέρα η Εκκλησία μας ως απαράμιλλο παράδειγμα μετάνοιας. Όπως σημείωσε, ενώ ο Κύριος μας Ι. Χριστός μιλά στους μαθητές Του για το επικείμενο Πάθος και την «άκρα ταπείνωσή» Του, αυτοί ονειρεύονται τιμές και δόξα, και ο Θεάνθρωπος τους επιβεβαιώνει αυτό που έπραξε ο Ίδιος σε όλη την επίγεια διαδρομή Του, ότι δηλ. «ει τις θέλει πρώτος είναι, έσται πάντων έσχατος και πάντων διάκονος». 

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Οικονόμο και Πνευματικό τον Εφημέριο της Ενορίας π. Αντώνιο Μεταξάκη, αναφερθείς στην ιερατική διακονία του και στις συνεχείς προσπάθειές του για καλύτερη οργάνωση της Ενορίας Πισκοκεφάλου καθώς και στο ενδιαφέρον του για την κατήχηση των παιδιών και των νέων της περιοχής, ευχήθηκε δε σε όλους καλό υπόλοιπο του «σταδίου των αρετών», της Μεγ. Τεσσαρακοστής, που αποτελεί περίοδο εντόνου ασκήσεως και μετανοίας.

πηγή: www.imis.gr

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου σε Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου και Ι. Κ. Ναό Αγ. Αικατερίνης Σητείας
 
Το εσπέρας της Παρασκευής 31 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους του Ναού, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας. Ο Σεβασμιώτατος έψαλε τις δύο πρώτες Στάσεις των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και μίλησε επίκαιρα στο πυκνό εκκλησίασμα.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε κατά την ίδια ακολουθία και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Ακάθιστο Ύμνο ως αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας που υμνεί και ευχαριστεί την Υπεραγία Θεοτόκο, της οποίας την πρεσβεία, τη σκέπη και Μητρική προστασία ευχήθηκε προς όλους τους παρισταμένους.  

πηγή: www.imis.gr