Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

«Για να κρίνεις τη ζωή μου πρέπει να τη ζήσεις» Ξεχωριστή η ομιλία της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών για την κατάκριση
Το βράδυ της 26ης Μαρτίου τελέσθηκε στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεραπέτρας ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Δ´ Κυριακής των Νηστειών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά και ακολούθησε η τέταρτη ομιλία στο πλαίσιο των Κατανυκτικών Εσπερινών της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με θέμα: «Για να με κρίνεις, πρέπει να ζήσεις τη ζωή μου (Η έννοια της κατάκρισης κατά τον Αββά Δωρόθεο)». Ομιλητής ήταν ο γνωστός θεολόγος και συγγραφέας π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, τον οποίο παρουσίασε στο κοινό της Ιεράπετρας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος. 

O ομιλητής, αφού υπογράμμισε ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας και οι ασκητές της ερήμου εκατοντάδες χρόνια πριν την σύγχρονη επιστήμη γνώριζαν τις κινήσεις του ανθρώπινου ψυχισμού επειδή οι ίδιοι είχαν φθάσει σε επίγνωση του εαυτού τους, μίλησε για την κατάκριση μέσα από τη διδασκαλία του Αββά Δωροθέου. Όπως τόνισε, από την κατάκριση φτάνει κανείς στην κατάκριση, στην καταλαλιά και στην εξουδένωση. Όμως, «τίποτα άλλο δεν παροργίζει τον Θεό και δεν απογυμνώνει τόσο τον άνθρωπο, τον οποίο φέρνει σε εγκατάλειψη Θεού, όσο η καταλαλιά, η κατάκριση και η εξουδένωση του πλησίον». Αυτή οδηγεί στη Θεοεγκατάλειψη, αφού όπως το νερό σβήνει τη φωτιά, έτσι και η καταλαλιά σβήνει τη Χάρη του Θεού. Και έπειτα πέφτει ο ίδιος σε εκείνα που κατακρίνει. Όπως σημείωσε ο ομιλητής συνήθως αυτοί που εύκολα κρίνουν και κατακρίνουν δεν έχουν  πνευματική ζωή και τους χαρακτηρίζει η εσωτερική τους ακαταστασία. 

Στο σημείο αυτό ο π. Χαράλαμπος προέβη στη διάκριση της κρίσης που είναι ένα φυσικό χάρισμα και πλοηγός στη ζωή μας από την κατάκριση, που είναι μια εμπαθής, πτωτική, διεστραμμένη κατάσταση, γι’ αυτό ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης συμβούλευε κάποιον με δυνατή κρίση να μην την εμπιστεύεται μέχρι να εξαγνιστεί από την κατάκριση. Ωστόσο όλα τα Πάθη μπορούν να μεταμορφωθούν και να ξαναγίνουν χαρίσματα και αρετές μες στην Εκκλησία και ανέφερε το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που μετεστράφη από πόρνη σε υπόδειγμα μετανοίας.

Ο Αββάς Δωρόθεος επισημαίνει ότι πρέπει να αποστρεφόμαστε την αμαρτία και όχι το πρόσωπο που τη διαπράττει. Μάλιστα, ο ομιλητής ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από το Γεροντικό που μας διδάσκουν ότι οφείλουμε να συμπάσχουμε και να συμπαραστεκόμαστε στον άλλο, όπως οι άγιοι, που δεν αποστρέφονται τον αμαρτωλό, αλλά υποφέρουν μαζί του, τον νουθετούν, τον παρηγορούν, τον θεραπεύουν με σκοπό να τον σώσουν. Όπως εξήγησε ο π. Χαράλαμπος είναι μεγάλο αμάρτημα η κατάκριση του πλησίον γιατί μπορεί να οδηγήσουμε τον άλλο σε απόγνωση και σε κατάσταση κολάσεως, και διότι «αρπάζουμε την κρίση από τον Θεό». Μόνο Εκείνος μπορεί να δικαιώσει ή να κατακρίνει τον άνθρωπο. Εκείνος γνωρίζει τους πόθους της καρδιάς, σύμφωνα με τους οποίους θα κριθούμε κατά τον μεγάλο Ρώσο λογοτέχνη Φ. Ντοστογιέφσκι. Αυτοί οι πόθοι σχεδόν πάντα διαφέρουν από τις πράξεις, οι οποίες εξαρτώνται από την εσωτερική δύναμη, την κατάσταση, το περιβάλλον, τα χαρίσματα και την ιδιοσυγκρασία κάθε ανθρώπου, που είναι μοναδικός και αναπανάληπτος.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Χαράλαμπο για τον απλό, μεστό, χειμαρρώδη και πατερικό λόγο του για ένα τόσο σημαντικό θέμα, ενώ τόνισε ότι το λείψανο του Αγίου Μηνά, που τέθηκε προς προσκύνηση και ενίσχυση των παρισταμένων, ήταν κειμήλιο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όταν ακόμα ήταν Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Γοργολαΐνη Ηρακλείου.   

Τέλος, ο Σεβ/τος ανακοίνωσε το θέμα της ομιλίας της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, 2 Απριλίου, «Πνευματικές εμπειρίες από τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη» με ομιλητή τον Εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Αντώνιο Στιβακτάκη, μετά τον Αρχιερατικό Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, όπου θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 28 έως και την Πέμπτη 30 Μαρτίου από ώρα 9.00΄ το πρωΐ μέχρι ώρα 13.00΄ το μεσημέρι και από 5.00΄ το απόγευμα μέχρι τις 8.30΄ το βράδυ θα εξομολογεί στον Ι. Κ. Ναό Αγίας Φωτεινής ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Φιλήμων από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους. 


Στην ακολουθία και στην ομιλία που ακολούθησε παρέστη σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο δημ. σύμβουλος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης, ιεροψάλτες, εκπαιδευτικοί και πλήθος πιστών όλων των ηλικιών

πηγή: www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάτω Χωριού

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών (Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος), 26 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και ακολούθως τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού Αριστείδου Πετάση στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ενορίας Κάτω Χωριού Ιεράπετρας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος με μεστό και απλό λόγο 
αναφέρθηκε στα μηνύματα της Ευαγγελικής περικοπής, σημειώνοντας τη δύναμη της πίστεως, την οποία έθεσε ως προϋπόθεση ο Κύριος στον πατέρα για τη θεραπεία του παιδιού του που κατήχετο από δαιμόνια, όπως και από κάθε ψυχική και σωματική ασθένεια που συνδέονται μεταξύ τους και προέρχονται από την αμαρτία και την εκτροπή του ανθρώπου, διότι «Ει δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» (Μαρκ. 9,23). Επίσης αναφέρθηκε στα λόγια του Κυρίου «τούτο το γένος εν ουδενί δύναται εξελθείν ει μη εν προσευχή και νηστεία», υπογραμμίζοντας ότι τόσο η νηστεία είναι απαραίτητο μέσο για να υποτάξουμε το σώμα στο πνεύμα και να καθαρισθούμε σωματικά και πνευματικά στερούμενοι κάποιες απολαύσεις, και κυρίως η προσευχή, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τις μεγάλες και κατανυκτικές ακολουθίες. Με την προσευχή μπορούμε να ζητούμε από τον Θεό να μας προσθέτει πίστη, ομολογώντας όπως ο πατέρας της ευαγγελικής περικοπής «πιστεύω Kύριε, βοήθει μου τη απιστίᾳ», και να γινόματε «ασυρματιστές του Θεού», όπως ο Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης, δηλαδή να επικοινωνούμε μαζί Του.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, που έλαβαν μέρος ο συνταξιούχος Εφημέριος Αιδεσιμώτατος Πρωτ. Νικόλαος Ελευθεράκης και ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμώτατος Οικονόμος π. Παντελεήμων Καββουσανός,  ο τέως Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανούλ Πετάσης προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο, καλωσορίζοντάς τον στο Κάτω Χωριό, όπου τέλεσε την πρώτη του Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ο κ. Πετάσης, αφού εξέφρασε τις υψηλές προσδοκίες που τρέφουν όλοι για το νέο Ποιμενάρχη τους και κυρίως οι νέοι μας που αγωνιούν για το μέλλον τους και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία  που περιμένουν να ακούσουν λόγο που θα απαλύνει τον πόνο τους και τη μοναξιά τους, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τέλεση του ετήσιου μνημοσύνου του μακαριστού πατέρα του και του ευχήθηκε υγεία, δύναμη, μακροημέρευση και καλή Ποιμαντορία.

Στη συνέχεια τον Σεβ. κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Εφημέριος της Ενορίας Οικονόμος π. Παντελεήμων Καβουσανός, ο οποίος διερμηνεύοντας τα αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και εκτιμήσεως των Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, και όλων των Ενοριτών, καλωσόρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη στην Ενορία Κάτω Χωριού και τον ευχαρίστησε εγκάρδια για την πλούσια  Αρχιερατική ευλογία που έλαβαν όλοι οι συμμετέχοντες, αφού ο Επίσκοπος έχει το πλήρωμα της Ιερωσύνης, ως ευρισκόμενος «εις τόπον και εις τύπον Χριστού». Ακόμα  ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο πολυχρόνια Αρχιερατεία, προκειμένου να οδηγεί το ποίμνιό του «εις νομάς σωτηρίους».
Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ευχαρίστησε τόσο τον Εφημέριο και Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π. Παντελεήμονα Καββουσανό όσο και τον κ. Εμμαν.  Πετάση για την προσλαλιά τους, σημειώνοντας την άψογη συνεργασία του μέχρι πρότινος Αστυνομικού Διευθυντή κ. Πετάση με τη Τοπική Εκκλησία, και ιδιαιτέρως κατά την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Γέροντος και προκατόχου του, Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, και κατά την Ενθρόνιση του στον Μητροπολιτικό θρόνο της Ι. Μητροπόλεως  Ιεραπύτνης και Σητείας τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο παρέστη πλήθος κόσμου, ανάμεσα στον οποίο ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Διοικητής του Αστυν. Τμήματος Αγίου Νικολάου Αστυνόμος Α΄ κ. Σταύρος Σπανουδάκης,   ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Κουνενός, ο τέως Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Κουγιουμτζάκης κ.α.

πηγή: www.imis.gr


Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Με ξεχωριστή λαμπρότητα, επισημότητα και εθνική υπερηφάνεια εορτάσθηκε το Σάββατο 25 Μαρτίου η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 στην πόλη της Σητείας. Η επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής και παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Σητείας κ. Κοντεμενιώτη Φειδία με θέμα: «Η Συμβολή Κρητικών και Κυπρίων στον Αγώνα του 1821», ενώ τιμές απέδωσε άγημα του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων, η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκη, τον εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Γ. Γουλιδάκη, την Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Σητείας κ. Ελένης Πλατανάκη, τον Διοικητή του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχο κ. Εμμανουήλ Πάνου, τον ο Α΄ Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου κ. Εμμ. Καζαμία, τον Λιμενάρχη Υποπλοίαρχο κ. Γ. Παττακό, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Π. Καπετανάκη, μαθητές των Σχολείων, μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Πρόεδρο των Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ.) Σητείας κ. Ε. Αμυγδαλιού, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξ. Αλεξάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Χαρ. Σπυριδάκη, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συν/σμού Σητείας και από εκπροσώπους άλλων τοπικών φορέων και συλλόγων. Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η παρέλαση στην οποία έλαβαν η Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας, οι Εθελόντριες Νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, το Λύκειο Ελληνίδων, Σχολές παραδοσιακών χορών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Επαρχίας Σητείας, οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ.) Σητείας, τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών και προσκοπικές ομάδες και τέλος οι Σμηνίτες του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου.

Στην Ιεράπετρα, η επίσημη Δοξολογία για την εθνική εορτή εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πορφυρίου Αγγελάκη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο. Συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος της πόλεως. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων, και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο κ. Θεοδ. Καλατζάκη, τον Βουλευτή Ν. Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκη, τον Δ/κτή της Πολεμικής Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου κ. Γ. Καθεκλάκη, εκπρόσωπο του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, τον Δ/κτή του Αστυν. Τμήματος κ. Κων/νο Τζαγκαράκη, τον Λιμενάρχη Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκη, Αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας και από εκπροσώπους των Αναπήρων Πολέμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ομιλία από τον Αντιπρόεδρο της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Γεωργαλάκη, και τέλος η καθιερωμένη παρέλαση.

πηγή: www.imis.gr

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη πανηγύρισε το Σάββατο 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της πόλεως της Σητείας.
Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 24 Μαρτίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού της εορτής και της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατά τον οποία χοροστάστησε και μίλησε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. 

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο και στις αρετές της Θεομήτορος, επισημαίνοντας ότι είναι ό,τι εκλεκτότερο είχε να παρουσιάσει η ανθρωπότητα, γι’ αυτό επελέγη από τον Θεό να γίνει η «νέα Εύα», η οποία υπηρέτησε πιστά το μυστήριο της σωτηρίας όλων των ανθρώπων και έγινε η κλίμακα και η γέφυρα από την οποία κατέβηκε ο Θεός από τον ουρανό στη γη και μπορεί να ανεβεί ο άνθρωπος στον ουρανό. 

Στο τέλος της Ακολουθίας, που παρέστη ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης και ο Βουλευτής Λασιθίου και πρ. Υπουργός κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Αναγνώστες τους κ. Ιωάννη Μπουρμπουράκη του Εμμανουήλ, συνταξιούχο φιλόλογο, και κ. Εμμανουήλ Μανωλίδη του Κων/νου, οι οποίοι είναι συνεργάτες και πρόθυμοι διακονητές της Ενορίας.

Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 25 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως.


Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στο εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα Ναό, τονίζοντας ότι η φανέρωση του  «χρόνοις αιωνίοις σεσιγημένου μυστηρίου» της Θείας Οικονομίας με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου σηματοδοτεί τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Επίσης, αναφέρθηκε στην εορτή της εθνικής παλιγγενεσίας από την πολυχρόνια τουρκική σκλαβιά και ευχήθηκε αυτή την πολυπόθητη ελευθερία να μπορούμε να ζούμε και να χαιρόμαστε στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως Γένος έχοντας τη σκέπη και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, της υπέρμαχου στρατηγού και προστάτιδος τους έθνους μας.

πηγή: www.imis.gr