Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Ομιλία για το Συνοδικό σύστημα και την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον Ι. Κ. Ναό Αγίας Φωτεινής ΙεράπετραςΜε ομιλητή τον Σχολικό Σύμβουλο των Θεολόγων Κρήτης κ. Γεώργιο Στριλιγκά συνεχίστηκαν την Κυριακή 12 Μαρτίου οι καθιερωμένες ομιλίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.
Προηγήθηκε ο Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.
Ο  Σεβ. κ. Κύριλλος προλόγισε το επίκαιρο θέμα της ομιλίας: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», υπογραμμίζοντας ότι μία εβδομάδα μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία μας τιμά τον Όσιο Γρηγόριο τον Παλαμά για να μας διδάξει ότι δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στη θεωρία της Ορθοδοξίας αλλά να πράττουμε και ορθά, όπως ο τιμώμενος την Β΄ Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο οποίος έδωσε σκληρές μάχες για την επικράτηση της ορθοδόξου διδασκαλίας κατά τις Ησυχαστικές έριδες του 14ου αι. 

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Στριλιγκάς, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο πρόσωπο του Οσίου Γρηγορίου ως «Ορθοδοξίας οδηγού», Ομολογητού της πίστεως, υπερασπιστή της Ησυχαστικής παράδοσης, πολυγραφότατου συγγραφέως και Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής που έζησε και έδρασε. Όπως σημείωσε, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, με την αντιμετώπιση των κακοδοξιών του μοναχού Βαρλαάμ του Καλαβρού κατά τις Συνόδους που συγκλήθηκαν για την αντιμετώπιση της ησυχαστικής έριδας, ανακεφαλαίωσε τη διδασκαλία των μεγάλων Πατέρων, όπως του Μεγ. Βασιλείου, του Μεγάλου Φωτίου και του Αγ. Μάρκου του Ευγενικού, ενώ  η προσευχητική και ησυχαστική παράδοση που κατέλιπε συνέβαλε τα μέγιστα για να διατηρηθεί η πίστη, η ορθόδοξη παράδοση και τα εκκλησιαστικά γράμματα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας που ακολούθησε.     

Έπειτα αναφέρθηκε στην σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας την Πεντηκοστή του προηγούμενου έτους 2016 στο Κολυμπάρι της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι αυτή οφείλεται στο συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας, ο οποίος ξεκίνησε από την κλήση των Δώδεκα Μαθητών και θεμελιώθηκε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν οι Απόστολοι σύμφωνα με την προτροπή του Κυρίου «ήσαν άπαντες ομοθυμαδόν επί το αυτό» (Πραξ. 2, 1), αναμένοντες την έλευση του Παναγίου Πνεύματος. Αυτή η παρακαταθήκη επιβεβαιώθηκε και αναδείχθηκε κατά την Αποστολική Σύνοδο στα τέλη του έτους 48 μ.Χ. και στη συνέχεια καθιερώθηκε με τις επτά μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους της πρώτης χιλιετίας. Ο κ. Στριλιγκάς υπογράμμισε ότι «Η Ορθοδοξία είναι η Εκκλησία της συνοδικότητος», καθώς το Συνοδικό Πολίτευμα της, εκτός από την αντιμετώπιση των αναφυομένων ζητημάτων κάθε εποχής, επιβεβαιώνει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αν και στις Συνόδους μετέχουν και λαμβάνουν τις αποφάσεις οι Επίσκοποι της Εκκλησίας, ως προεστώτες της Θείας Ευχαριστίας και επί κεφαλής των Τοπικών Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων, την ορθότητα των αποφάσεων τους επικυρώνει ο λαός με την τήρησή τους.
Ειδικότερα, ο κ. Στριλιγκάς αναφέρθηκε στα κείμενα των Αποφάσεων για τα έξι θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: α) Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο, β) Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματά του, γ) Το αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεώς του, δ) Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της σήμερα, ε) Η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, και στ) Η Ορθόδοξη διασπορά, για την οποία αποφασίσθηκε η διατήρηση των Επισκοπικών Συνελεύσεων, δηλ. της σύναξης των Ορθοδόξων Επισκόπων κάθε περιοχής υπό την προεδρία  Αρχιερέως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Όπως τόνισε ασφαλώς υπάρχουν και άλλα θέματα πιο σημαντικά όπως τα σύγχρονα προβλήματα, κυρίως στο χώρο της βιοτεχνολογίας, όπου υπάρχουν μεγάλα βιοηθικά διλήμματα και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροπής του σύγχρονου ανθρώπου, όμως δεν περιελήφθησαν στον κατάλογο των θεμάτων, επειδή απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, μέσα από πανορθόδοξη συνεργασία και διάλογο, ώστε να γίνει εφικτή η αντιμετώπισή τους στο μέλλον.

 Ο ομιλητής σημείωσε επίσης ότι η Σύνοδος της Κρήτης ασχολήθηκε και με άλλα επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα για τον καταναλωτικό τρόπο ζωής και την εκκοσμίκευση, την οικολογική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ιδιαιτέρως για τη νεολαία και τα παιδιά. Μάλιστα πρότεινε την εν Χριστώ διαπαιδαγώγηση και την προσφορά του «οράματος της αναστάσιμης προοπτικής» προς τους μαθητές, οι οποίοι, κατά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αποτελούν «φορείς και συνεχιστές μακραίωνης ορθόδοξης παράδοσης».
Τέλος ο κ. Γ. Στριλιγκάς επεσήμανε ότι αιώνιος Κυβερνήτης της νοητής ολκάδος της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Κύριος μας Ιησούς Χριστός, γι᾿ αυτό δεν πρέπει να μας πτοούν οι κλυδωνισμοί και οι θύελλες. Από εμάς απαιτείται η καλή συνεργασία, ώστε να εξασφαλίζεται το συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας μας. Είναι θεσμός καθαγιασμένος από αγίους, μάρτυρες και ομολογητές, που συνέβαλαν  ο καθένας με τα χαρίσματά του στην πορεία της Εκκλησίας για να «μεταδίδει τη μαρτυρία του Ευαγγελίου της χάριτος και της αληθείας και προσφέρει σε όλη την οικουμένη τα δώρα του Θεού: την αγάπη, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την καταλλαγή, την δύναμη του Σταυρού και της Αναστάσεως και την προσδοκία της αιωνιότητος».


Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Στριλιγκά για τον μεστό, ευσύνοπτο, καθαρό και ζωντανό θεολογικό λόγο του, συνοψίζοντας και αποσαφηνίζοντας τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης, όπως ανέφερε ο Σεβ., τίποτα δεν αλλοίωσε, τίποτα δεν πρόδωσε, ούτε το δόγμα ούτε το ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αλλά αντίθετα επιβεβαίωσε την ορθόδοξη διδασκαλία στο σύγχρονο κόσμο.
Στη συνέχεια συνεχάρη τον ομιλητή για το ορθόδοξο ήθος που λιτανεύει ως Σχολικός Σύμβουλος, επι πολλά χρόνια ως Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κρήτης σε Συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και ως συντάκτης των νέων προγραμμάτων του μαθήματος των Θρησκευτικών, για τα οποία δεν πρέπει να μας διακατέχει φόβος και ανησυχία, αφού σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνεται το ορθόδοξο πνεύμα του μαθήματος, ούτε η ιερότητά του, παρά τις αντίθετες, δυστυχώς, φωνές που ακούγονται τελευταία. 
Επίσης, ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Αρσένιο Σαλούστρο, Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνι Ηρακλείου, ο οποίος μετέφερε από την Μονή του, το ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών 19/3 θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας με ομιλητή τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικηφόρο Κουνάλη, Ιεροκήρυκα της Ι.Α.Κ., ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η αληθινή νηστεία, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας», ενώ κατά τη διάρκεια της ακολουθίας θα τεθεί σε προσκύνηση των πιστών Τίμιος Σταυρός με απότμημα του Τιμίου Ξύλου από τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρο του Κυρίου μας.

πηγή: www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος ΠαλαικάστρουΤην Κυριακή της Β΄ Εβδομάδος των Νηστειών, 12 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο των μακαριστών Σταύρου Σαντιμπαντάκη, Εμμανουήλ Διακάκη και Μιχαήλ Εμ. Μηλιδάκη στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Παλαικάστρου Σητείας.
Στην ομιλία του προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ, καθώς και στον βίο και τη διδασκαλία του τιμωμένου την Β΄ Κυριακή της Μεγ. Τεσσαρακοστής Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, σημειώνοντας τους αγώνες του για την αποσαφήνιση της Ορθοδόξου διδασκαλίας κατά την περίοδο των Ησυχαστικών ερίδων του 14ου αι. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο Κύριος μας θεράπευσε τον παραλυτικό συγχωρώντας πρώτα τις αμαρτίες του. Έτσι μας επιβεβαιώνει ότι ο άνθρωπος που είναι πλασμένος από τον Δημιουργό Θεό να έχει σώμα και ψυχή σε πλήρη αρμονία, πρέπει να φροντίζει για την θεραπεία της ψυχής του από τα ψυχοφθόρα και βλαβερά πάθη, που πολλές φορές επιφέρουν και την αρρώστια του σώματος. Και η καλύτερη θεραπεία αυτήν την κατανυκτική περίοδο για την καλλιέργεια της ψυχής μας είναι η μετοχή στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, η εξομολόγηση, η μετάνοια και προσευχή.
Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο λόγω της πρώτης επίσημης έλευσής του στην Ενορία Παλαικάστρου, απευθύνοντάς του τα εξής λόγια:

Σας καλωσορίζουμε και σας υποδεχόμεθα σήμερα στην Ενορία μας, κατά την πρώτη επίσκεψή σας με τη νέα σας ιδιότητα αυτή του Επισκόπου, εκφράζοντας σας αισθήματα βαθύτατου σεβασμού, υιικής αγάπης και πλήρους αφοσιώσεως, χαράς και ιδιαίτερης συγκίνησης μετά την προ μηνών επάξια παμψηφεί εκλογή σας από τους Σεβ. Αρχιερείς – Μέλης της Ιεράς Επαρχ. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Η συγκίνηση και η ικανοποίησή μας είναι μεγίστη, διότι εξελέγη Επίσκοπος στην Ι. Μητρόπολή μας ένας Κληρικός με άφθονα χαρίσματα που προήλθε μέσα από τα σπλάχνα της και που διακόνησε επί 22 συναπτά έτη, με πλούσια προσφορά στο ποιμαντικό, διοικητικό και αναστηλωτικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας. […] Ο Επίσκοπος είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού», αποτελεί δε το κέντρο της περί Αυτόν τοπικής Εκκλησίας, καθώς και την εγγύηση της  κανονικότητάς της. Είναι η ορατή κεφαλή της Εκκλησίας, δορυφορείται δε από το σώμα των πρεσβυτέρων της και τον πιστό λαό της. Το κυριότερο έργο του είναι αυτό της τελέσεως της Θείας Ευχαριστίας. Ο Επίσκοπος είναι αυτός που έχει τη δικαιοδοσία της προσφοράς της Αναιμάκτου Θυσίας και για καθαρά πρακτικούς λόγους αναθέτει την τέλεσή της και στους Πρεσβυτέρους, καθώς αυτός δεν μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα στις διάφορες Ενορίες του. Οι Πρεσβύτεροι λειτουργούν με την άδεια και στο όνομα του Επισκόπου τους. «Εκείνη βεβαία ευχαριστία ηγείσθω, η υπό τον Επίσκοπον ούσα, η ω αν αυτός επιτρέψη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άγ. Ιγνάτιος ο Θεοφόρος. Αυτή την πραγματικότητα αντικατοπτρίζει η συνήθεια να τελείται η Θεία Λειτουργία πάνω σε αντιμήνσιο που φέρει την υπογραφή του Επισκόπου κατά τις ιερές ακολουθίες.  
Τέλος, ευχήθηκε έτη πλείστα, υγιεινά και ευφρόσυνα και πολύκαρπη και ευλογημένη Αρχιερατεία ως ανάμνηση της πρώτης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Ενορία Παλαικάστρου, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του πρόσφερε ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, εκφράζοντας τα ευγενή αισθήματα όλων των Επιτρόπων και των Ενοριτών προς το πρόσωπο του Επισκόπου και Ποιμενάρχου τους.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Σπυρίδωνα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, αλλά και όλους τους πιστούς για την εγκάρδια υποδοχή τους, και τους διαβεβαίωσε ότι δώρο αληθινό για ένα Επίσκοπο είναι οι Ιερείς και το ποίμνιό του, αλλά προπάντων η αγάπη και προσήλωσή τους προς τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, η μετοχή τους στην Λατρεία της Εκκλησίας μας και η διατήρηση της πλούσιας παραδόσεως που παρέλαβαν από τους πατέρες τους. 

πηγή: www.imis.gr


Κουρά Μεγαλόσχημης Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής ΜαλλώνΤο εσπέρας του Σαββάτου 11 Μαρτίου, εν μέσω πλειάδος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία πλήθους πιστών και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και πνευματικής χαράς, τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος έκειρε τη Μοναχή Ολυμπιάδα σε Μεγαλόσχημη Μοναχή. 

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία του Μοναχισμού ως προπύργιου της Εκκλησίας και στο δύσκολο δρόμο της μοναχικής ζωής. Όπως τόνισε η Μοναχή Ολυμπιάδα, που ενδύεται το μέγα και αγγελικό σχήμα της Μεγαλόσχημης Μοναχής, έχει προσφέρει τον εαυτό της στην αγάπη του Χριστού, στο μαρτύριο της συνειδήσεως και στη διακονία των αδελφών της μοναζουσών και όλων των ευσεβών προσκυνητών του μοναστηριού. Ασκείται νυχθημερόν στην ιστορική Μονή της Παναγίας Εξακουστής στις μοναχικές αρετές της υπακοής, της παρθενίας και της ακτημοσύνης, που αποτελούν τις βασικές αρετές της ασκητικής ζωής. Επίσης υπογράμμισε ότι ο μοναχός και η μοναχή κατά την κουρά τους, που αποτελεί ένα πνευματικό γάμο με τον Νυμφίο Χριστό, αναλαμβάνουν το Σταυρό τους και την αναμμένη λαμπάδα, επειδή είναι «φως στους ανθρώπους» εκδαπανούμενοι συνεχώς για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Η μοναχική ζωή είναι πολιτεία ελευθερίας, αφού ο μοναχός προσέρχεται με τη δική του προαίρεση στην ασκητική ζωή με σκοπό να αποβάλει τον παλαιό άνθρωπο και να καταστεί δοχείο του Αγίου Πνεύματος.

Τέλος, ο Σεβ.κ. Κύριλλος ευχήθηκε στη νέα Μεγαλόχημη Μοναχή η μεγάλη Γερόντισσα, η τροφός και η προστάτης του μοναστηριού, η Παναγία η Εξακουστή, να την αναλάβει και να τη σκεπάζει στη μοναχική της ζωή, και στην Ηγουμένη Φεβρωνία πνευματική πρόοδο και αύξηση της Αδελφότητας της Μονής.

Στην ακολουθία συμμετείχαν ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλάρετος Ζαχαριουδάκης εκ της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριος Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Σκευοφ. Μιχαήλ Ξυδιανός, Εφημέριος Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης πόλεως Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Οικονόμος Θεολόγος Καλαφατάκης, Εφημέριος Ι. Ναού Τιμίου Σταυρού πόλεως Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιος Τσικαλάκης, Συνταξιούχος Εφημέριος, ο  Αιδεσ. Πρωτ. Στυλιανός Μαθιουδάκης, Εφημέριος Ενορίας Μαλλών, και ο Αιδεσιμ. Εφημέριος της Μονής Οικονόμος π. Αντώνιος Κανάρης. 

Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής για όλο το εκκλησίασμα.

περισσότερες φωτογραφίες βλέπε ΕΔΩ

πηγή: www.imis.gr

Εξάμηνο μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο και τη μητέρα του Ροδάνθη στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Παντάνασσας ΗρακλείουΤο πρωί του Σαββάτου 11 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε το εξάμηνο μνημόσυνο του μακαριστού Προκατόχου του, Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, και της μητρός του, Ροδάνθης Πολίτη, στο Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Γενεσίου Θεοτόκου Παντανάσσης Ηρακλείου.
Ο Σεβ. Mητροπολίτης κ. Κύριλλος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας σημείωσε ότι «επιτελέσαμε το εξάμηνο μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος και Προκατόχου μου, Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, στο μοναστήρι που αναπαυόταν πολύ και θεωρούσε ως το μοναστήρι του, και της μητρός του Ροδάνθης, η οποία ήταν άνθρωπος της προσευχής, της ταπείνωσης, της σιωπής και της προσφοράς, γι’ αυτό και αξιώθηκε να δει τον υιό της να λαμβάνει την Αρχιερωσύνη, που είναι το μεγαλύτερο αξίωμα που μπορεί να λάβει άνθρωπος επί της γης». Τέλος, τόνισε ότι ως διάδοχος του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου αισθάνεται ζωντανή την παρουσία και τις ευχές του από το Ουράνιο Θυσιαστήριο σε κάθε αρχιερατικό βήμα του. 

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, Αιδεσιμωτάτοι Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης,  Οικονόμος Παντελεήμων Καββουσανός, π. Ελευθέριος Δαργάκης, καθώς και ο Εφημέριος της Μονής Αιδεσιμολ. Πρωτ. Μιχαήλ Πατεράκης, ενώ έψαλλε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης.

πηγή: www.imis.gr

Η Β´ Στάση των Χαιρετισμών στον Ι. Ναό Παναγίας Ελεούσης ΙεράπετραςΤο εσπέρας της Παρασκευής 10 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους του Ναού, χοροστάτησε και κήρυξε επίκαιρα κατά τη Β´ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας πόλεως Ιεράπετρας.
Ο Σεβασμιώτατος στη συγκινητική ομιλία του προς το πολυάριθμο εκκλησίασμα επεσήμανε ότι οι Χαιρετισμοί αποτελούν τα προεόρτια και τα μεθεόρτια της μεγάλης Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της οποίας χαρακτηριστικά γνωρίσματα ήταν η καθαρότητα, η ταπεινότητα και η υπακοή. Αυτή την υπακοή στο θέλημα του Θεού εορτάζουμε στον Ευαγγελισμό της, κατά τον οποίο απάντησε το «Ιδού η δούλη Κυρίου. Γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου». 

Όπως τόνισε ο Σεβ. κ. Κύριλλος σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ως άνθρωποι είμαστε υπόχρεοι στο ιερό πρόσωπο της «Βασίλισσας και Κυρίας του παντός», η οποία αποκαλείται και «νέα Εύα», γιατί ως Θεοτόκος ανύψωσε το γένος των ανθρώπων στην προπτωτική κατάστασή του. Τέλος, ευχήθηκε ενώπιον της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας, η οποία, όπως και κάθε εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, εκφράζει τους καημούς, τους πόνους, τις ελπίδες και τις ευχαριστίες πολλών πιστών, να πρεσβεύει, να προστατεύει και να σκεπάζει όλους μας με τη μητρική της αγκάλη ως Πλατυτέρα των ουρανών.   
Παρόντες στην ακολουθία ήταν πολλοί πιστοί, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Ν.Π.Ι.Δ. του Δήμου Ιεράπετρας «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης.

πηγή: www.imis.gr

Η Ακολουθία της Β´ στάσεως των Χαιρετισμών στο Ι. Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου Ιεράπετρας
Ενωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία της Β´ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ιερό Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιόν Εστι Ιεράπετρας.
Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ο οποίος στο εν λόγω μοναστήρι προέστη πρώτη φορά σε ιερή ακολουθία μετά την Ενθρόνισή του, προσφώνησε με θερμούς και εγκάρδιους λόγους ο Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσόστομος Παπαδάκης, που εξυπηρετεί περιοδικά ως Εφημέριος το Ιερό Ησυχαστήριο τον τελευταίο καιρό, ενώ ο Γέροντας της Αδελφότητας Πανοσιώτατος Αρχιμ. Αναστάσιος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο αντίγραφο εικόνος της Παναγίας ευχηθείς καλλίκαρπη και ευλογημένη Αρχιερατική διακονία. 

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε αμφοτέρους, μίλησε επίκαιρα για το ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου ως σκεύους εκλογής για να κυοφορήσει ολόκληρο το πλήρωμα της Θεότητας, τον Υιό και Λόγο του Θεού, και στο τέλος ευχήθηκε καλή συνέχεια της Μεγ. Τεσσαρακοστής.

πηγή: www.imis.gr