Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ
Την Β  Κυριακή των Νηστειών, (του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά), 12 Μαρτίου και ώρα 6.00  μ.μ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεραπέτρας.
Στη συνέχεια ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης, θα μιλήσει με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», ενώ στο τέλος της Ακολουθίας θα τεθεί σε προσκύνηση των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.
Προσκαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί να μετάσχουν στην παραπάνω λατρευτική εκδήλωση.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

«Ορθοδόξως περιπατείν»: Εντυπωσίασε η ομιλία της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ι. Μ. Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας
Το βράδυ της Α´ Κυριακής των Νηστειών, 5 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεραπέτρας, η πρώτη ομιλία της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με το επίκαιρο θέμα: «Ορθοδόξως περιπατείν».

Προηγήθηκε η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, και τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου.    

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος παρουσίασε τον ομιλητή,  Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Πρόδρομο Ξενάκη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τον οποίο  ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία στο Γραφείο της Αρχιγραμματείας της Ι. Επαρχ. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κατά τα προηγούμενα χρόνια, και γιατί μετέφερε από τη Μονή της μετανοιάς του, της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου Ηρακλείου, το ιερό λείψανο του  Οσίου Θεοδοσίου προς προσκύνηση και ενίσχυση του εκκλησιάσματος.


Ο ομιλητής, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την πρόσκληση και τα καλά λόγια του, υπογράμμισε με θεολογικό και συνάμα απλό και γλαφυρό λόγο ότι η Ορθοδοξία είναι αλήθεια, αυθεντικότητα και βίωμα και όχι δήθεν τήρηση εξωτερικών τύπων ή ιδεολόγημα. Είναι, κατά το Ευαγγέλιο της ημέρας μια διαρκής πρόσκληση και πρόσκληση «έρχου και ίδε», δηλαδή συνεχές κάλεσμα προσωπικής γνωριμίας και προσωπικής σχέσης με τον Χριστό, που οδηγεί στην εσωτερική χαρά, σε αλληλοπεριχώρηση και συγ-χωρητικότητα όλου του κόσμου.

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του η Μεγ. Τεσσαρακοστή σκελετώνει όλη την Ορθόδοξη πνευματικότητα, που είναι οδός ασκήσεως, η οποία, κατά τον άγιο Ισαάκ τον Σύρο είναι «η μητέρα του αγιασμού». Αυτός ο πνευματικός αγώνας και η άσκηση δεν έχει καμία σχέση με την ηθικολογία και την αρετολογία, που έχουν ανθρωποκεντρική διάσταση, δεδομένου ότι χωρίς τον πόνο του Σταυρού δεν βιώνεται η χαρά της Αναστάσεως. Επίσης ο π. Πρόδρομος αναφέρθηκε στον μυστηριακό χαρακτήρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στην ιερότητα και τη μοναδική αξία του ανθρωπίνου προσώπου, καθώς και στην οικουμενική προοπτική της Ορθοδοξίας, επισημαίνοντας ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ανοίγεται και αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Τέλος, ευχήθηκε όλοι να πραγματώσουμε τον σκοπό του «Ορθοδόξως περιπατείν», που δεν είναι άλλος από την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ευχαρίστησε από καρδιάς τον ομιλητή για τον ζωντανό, καθαρό και ανυπόκριτο λόγο του και ανακοίνωσε ότι ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Β΄ Κυριακής των Νηστειών 12/3 θα τελεσθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας με ομιλητή τον Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Κρήτης κ. Γεώργιο Στριλιγκά, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», ενώ κατά τη διάρκεια της ακολουθίας θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.

Κατά τον Αρχιερατικό Εσπερινό και στην ομιλία που ακολούθησε παρέστη σύσσωμος ο ιερός Κλήρος της περιοχής, ιεροψάλτες και πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Πετάσης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικ. Παπαδάκης.
Κυριακή Ορθοδοξίας Α΄Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γεωργίου Ιεράπετραςπηγή: www.imis.gr


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή της Ορθοδοξίας στον Ι. Μ. Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Α´ Κυριακή των Νηστειών, 5 Μαρτίου, η εορτή της Ορθοδοξίας και η αναστήλωση των ιερών εικόνων σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της ναού, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, προέστη στη λιτάνευση των ιερών εικόνων γύρω από τον Ναό, ανέγνωσε από του θρόνου το απόσπασμα από το Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό  Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθηκε στη θεολογία των ιερών εικόνων, υπογραμμίζοντας ότι η τιμή και  η προσκύνηση των εικόνων «επί το πρωτότυπον διαβαίνει», κατά τον Μεγ. Βασίλειο, καθώς και στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, με την οποία ο Χριστός καλεί όλους μας να τον γνωρίσουμε και να τον ακολουθήσουμε, όπως οι Απόστολοι Φίλιππος και ο Ναθαναήλ  που τον γνώρισαν και έγιναν μαθητές του. 

Όπως τόνισε, εορτάζουμε τη νίκη της Ορθοδοξίας εναντίον της εικονομαχίας και όλων των αιρέσεων, και ευχήθηκε να ακολουθήσουμε και εμείς τον δρόμο των Πατέρων της πίστεως μας, που ήταν δρόμος Ορθοδοξίας και Ορθοπραξίας, και να διανύσουμε το στάδιο των αρετών με μετάνοια, νηστεία, προσευχή και κυρίως με πνευμα αγάπης και ταπεινοφροσύνης, όπως μας καλεί καθημερινά η Αγία μας Εκκλησία με την Ευχή του Αγίου Εφραίμ που Σύρου κατά τις ιερές ακολουθίες της κατανυκτικής αυτής περιόδου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστη πλήθος πιστών, πολλοί από τους οποίους μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδημάρχοι κ. Εμμ. Λουτσέτης και κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Φραγκούλης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Ηλ. Νταραράς και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

πηγή: www.imis.gr