Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εγκατάσταση νέου Εφημερίου στην Ενορία Κουτσουρά

Την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Αιδεσιμολ. Οικονόμο π. Αθανάσιο Ταρλαντέζο και από τον Αιδεσιμολ. Οικονόμο π. Κωνσταντίνο Κεντριστάκη, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και ακολούθως ιερούργησε στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Κουτσουρά. Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε ο Κατηχητήριος Λόγος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος παρουσίασε στους ενορίτες τον νέο Εφημέριο της Ενορίας π. Κωνσταντίνο Κεντριστάκη, σημειώνοντας τη μεγάλη εμπειρία και την προσφορά του στις Ενορίες της περιοχής που διανόνησε ως Εφημέριος και ιδιαιτέρως στην τότε νεοσυσταθείσα Ενορία Αγίου Παντελεήμονος Μαύρου Κολύμπου, όπου εργάσθηκε με ιεραποστολικό ζήλο για την εκ βάθρων ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του ναού, αλλά και την εν γένει οργάνωση της Ενορίας. Επίσης, ευχαρίστησε για την πολύχρονη ιερατική διακονία του στην Ενορία Κουτσουρά τον απερχόμενο Εφημέριο, π. Αθανάσιο Ταρλαντέζο, σήμερα Προϊστάμενο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας και Αρχιερατικό Επίτροπο της Α´ Αρχιερατικής Περιφέρειας, εξήρε την προσφορά του στην οργάνωση της Ενορίας και ιδιατέρως στην ανακαίνιση του μεταβυζαντινού Ναού του Αγίου Αντωνίου, και ευχήθηκε τέλος σε όλο το εκκλησίασμα  καλή και ευλογημένη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Στη συνέχεια τον Σεβ. κ. Κύριλλο προσφώνησε ο νέος Εφημέριος της Ενορίας Κουτσουρά ο π. Κων/νος Κεντριστάκης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά, τη συγκίνηση και τον σεβασμό που τρέφει προς το πρόσωπο του Επισκόπου, τονίζοντας ότι «η παρουσία του Επισκόπου ή η μνημόνευση του ονόματός του στη Θεία Λειτουργία βεβαιώνει τη γνησιότητα του μυστηρίου. Ευχαριστία χωρίς Επίσκοπο δεν υπάρχει, αλλά ούτε και Επίσκοπος χωρίς Ευχαριστία. Αυτά συνιστούν τον άξονα του Μυστηρίου της Εκκλησίας, αφού «όπου αν φανεί ο Επίσκοπος, εκεί και λαός έστω, ώσπερ όπου αν είη Χριστός Ιησούς εκεί και η καθολική Εκκλησία», κατά τον άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο. Ως Επίσκοπος, Σεβασμιώτατε, αισθανόμαστε ότι μας μεταφέρετε τη Χάρη, τον εξαγιασμό και την ευλογία του ίδιου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος προσφέρει το Σώμα και το Αίμα Του στη Θεία Ευχαριστία». Αφού αναφέρθηκε στην αποστολή του Ιερέως και τη μαρτυρία θυσιαστικής διακονίας που καλείται να δώσει στον σύγχρονο κόσμο αγρυπνώντας και εκδαπανόμενος συνεχώς υπέρ του ποιμνίου του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, για τη σημαντική βοήθειά του κατά τη διακονία του σε όσες Ενορίες υπηρέτησε έως σήμερα αλλά και γιατί του εμπιστεύθηκε για να διαποιμάνει την πολυπρόσωπη και καλά οργανωμένη Ενορία του Κουτσουρά, καταλήγοντας ότι προσβλέπει πάντοτε στις πατρικές συμβουλές και κατευθύνσεις του Σεβασμιωτάτου κ. Κυρίλλου, στον οποίο ευχήθηκε αγλαόκαρπη, μακρά και θεοφρούρητο Αρχιερατεία.
Ακολούθως, ο π. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, με τη σειρά του, καλωσόρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο στην Ενορία Κουτσουρά, «με τους πιστούς και ευλογημένους ανθρώπους, την οποία προστατεύουν και φυλάττουν ο Μέγας καθηγητής της ερήμου Άγιος Αντώνιος, η Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη και ο Άγιος Απόστολος Τίτος, Πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας Κρήτης». Αφού ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους τους ενορίτες για τη συμπαράσταση και την καλή συνεργασία όλα τα περασμένα χρόνια, που εκείνος είχε την ευθύνη της διαποίμανσης ζώντας ευλογίες μεγάλες, αλλά και δυσκολίες και δοκιμασίες, αισθανόμενος όμως πάντοτε το στιβαρό χέρι του Θεού να τον στηρίζει, να τον βοηθά και να με καθοδηγεί. Αφού αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Ευγένιο, που τον τοποθέτησε στην Ενορία Κουτσουρά, αν και ήταν ακόμα νέος και άπειρος ιερεύς, τόνισε ότι η μερά αυτή είναι σπουδαία και ιστορική για την Ενορία Κουστουρά, διότι με την έναρξη του πνευματικού σταδίου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ανοίγει μία νέα σελίδα για αυτήν, αφού με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου  τοποθετείται νέος Εφημέριος, ο κατά πάντα άξιος π. Κων/νος Κεντριστάκης, παλαιός  και δοκιμασμένος Κληρικός, με εμπειρία, αγάπη πολλή, απλότητα χαρακτήρα, αμνησικακία και ταπείνωση». Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη και πνευματικό Πατέρα όλων, διότι τον διατήρησε στη θέση του Προϊσταμένου του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου και τον διόρισε Αρχιερατικό Επίτροπο της Α΄ Αρχιερατικής Περιφερείας, και κατέθεσε το βαθύτατο σεβασμό του στο πρόσωπό του, υποσχόμενος να φανεί αντάξιος της τιμής και της εμπιστοσύνης του Σεβ/του, του οποίου εκζήτησε την ευχή του για να συνεχίσει να εργάζεται στη νέα του Ενορία «προς δόξαν Θεού και σωτηρίαν του χριστεπώνυμου λαού».
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές και κεράσμτα στην αίθουσα της Ενορίας.

πηγή:  www.imis.gr

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ

Την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου και ώρα 6:00 μ.μ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Ιεραπέτρας. 

Στη συνέχεια ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα ομιλήσει με θέμα: "Ορθοδόξως περιπατείν", ενώ θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Οσίου πατρός ημών Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. Προσκαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί να μετάσχουν στην παραπάνω λατρευτική εκδήλωση.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

πηγή: www.imis.gr