Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Κοπή Αγιοβασιλόπιττας Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας

 

Μέσα σε εγκάρδια και πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα ιεροψάλτες της περιοχής Ιεράπετρας, καθώς και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, πραγματοποίησαν την καθιερωμένη συνάντηση  το βράδυ της Κυριακής του Ασώτου12 Φεβρουαρίου στον χώρο του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Προώθησης Κοινωνικής Οικονομίας Ιεράπετρας «Καερέτι». Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα. Ο Σεβασμιώτατος, που συνοδεύονταν από τον Αιδεσιμολ. Προϊστάμενο της Ενορίας του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας Πρωτ. Αθανάσιο Ταρλαντέζο και τον Πανοσιολ.  Προϊστάμενο της Ενορίας του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας Αρχιμ. Πορφύριο Αγγελάκη, ευχήθηκε από καρδιάς υγεία, δύναμη ενόψει της περιόδου του “σταδίου των αρετών” με τις πολλές και κατανυκτικές ακολουθίες της Μεγ. Τεσσαρακοστής, καθώς και καλή πρόοδο στους μικρούς και μεγάλους μαθητές της σχολής, και παρακάθησε μαζί τους στη συνεστίαση που ακολούθησε.
Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας “Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης” Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την ευλόγηση της Αγιοβασιλόπιττας και τις πατρικές ευχές του, γεγονός πολύ σημαντικό, όπως είπε για όλους, διδάσκοντες και διδασκομένους, καθώς λόγῳ της εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, δεν τελέσθηκε στην αρχή της διδακτικής περιόδου ο Αγιασμός. Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβ/το για τα έξοδα της βραδιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδόθηκαν παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, τα οποία δημιούργησαν μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα.
 πηγή: www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εγκατάσταση νέου Εφημερίου στην Ενορία Χανδρά Σητείας

Την Β’ Κυριακή του Τριωδίου (του Ασώτου), 12 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια  και τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού Χανδρά  Σητείας.
Αμέσως μετά την ευαγγελική περικοπή ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα για την παραβολή του Ασώτου Υιού και του ευσπλαχνικού πατέρα, σημειώνοντας την απέραντη φιλανθρωπία και ευσπλαχνία του ουράνιου Πατέρα αλλά και τη δύναμη της μετάνοιας.  Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος παρουσίασε τον νέο Εφημέριο της Ενορίας π. Γεώργιο Μονιό, λέγοντας ότι τοποθετεί σε μία παραδοσιακή Ενορία της Μητροπόλεως, όπως αυτή του Χανδρά, την οποία ελάμπρυναν ευσεβείς και παραδοσιακοί Ιερείς, ένα νέο, μορφωμένο και φέρελπι Κληρικό, τον π. Γεώργιο, για να προστεθεί στη χρυσή αλυσίδα των Κληρικών της Ενορίας.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αιδεσιμολ. Ιερεύς Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, και με συγκίνηση ευχαρίστησε τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλους τους ενορίτες για την οκτάχρονη συνεργασία τους.

Ο νέος Εφημέριος της Ενορίας π. Γεώργιος Μονιός στην προσφώνησή του σημείωσε τα εξής: «Με πολλή συγκίνηση απευθύνω λόγια ευχαριστίας πρώτα στον Δομήτορα της Εκκλησίας μας Κύριό μας Ιησού Χριστό και στην Παναγία Μητέρα Του, που με αξίωσαν σήμερα να βρίσκομαι στη θέση αυτή, καθώς και στον πολιούχο της Ενορίας μας Άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να σας ευχαριστήσω, Σεβασμιώτατε, γιατί από την αρχή της ιερατικής μου πορείας με περιβάλατε με πατρική αγάπη και θεωρώ ελάχιστο χρέος να σας εκφράσω την υϊική μου εν Χριστώ αγάπη μου ζητώντας παράλληλα τις ευχές σας για τη διακονία που αναλαμβάνω σήμερα. Να εύχεσθε να θεραπεύσει η χάρη του Θεού την ανθρώπινη ασθένειά μου και να φωτίσει την απειρία της νεότητάς μου, ώστε να διακονήσω την Εκκλησία μας με πιστότητα στο πνεύμα και στο ήθος των Αγίων Πατέρων Της. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω τον μέχρι σήμερα προεστώτα της Ενορίας μας π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκη για την αγάπη που έχει δείξει με διαφόρους τρόπους προς εμένα, τον μικρότερο αδελφό του. Εύχομαι στον Θεό να ανταποδώσει στον ίδιο και στην οικογένειά του κάθε καλό για το ανυπόκριτο ενδιαφέρο του και την έμπρακτη φροντίδα του για μένα και την πρεσβυτέρα μου. Τελειώνοντας στρέφομαι προς εσάς, τους αγαπητούς μου ενορίτες, και σας παρακαλώ να προσεύχεσθε για εμένα και την πρεσβυτέρα μου, γιατί εσείς θα είστε από δω και πέρα η ιερατική μας οικογένεια. Να εύχεσθε να μας δώσει ο Θεός δύναμη και γνώση, ώστε να διακονήσουμε την Ενορία μας με πνεύμα ανιδιοτελούς αγάπης και καταλλαγής προς όλους και να μας αξιώσει να εισέλθουμε όλοι στην επουράνια Εκκλησία Του. Αμήν».  
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χανδρά κ. Ιωάννης Φραγκιαδάκης προσφώνησε το Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο λέγοντας τα εξής: «Ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χανδρά, εφράζοντας τα συναισθήματα του συνόλου των συμπολιτών μoυ, σας καλωσορίζουμε στο χωριό μας και σας ευχόμαστε να είστε πάντα άξιος, επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, υγεία και μακροημέρευση». Επίσης, καλοσώρισε τον νέο Εφημέριο, π. Γεώργιο Μονιό, και του ευχήθηκε να είναι πάντα άξιος και κάθε επιτυχία στο έργο του, τονίζοντας ότι θα τον νιώθουμε χωριανό μας και του υποσχόμαστε ότι θα του συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις όπου μας χρειαστεί. Ακόμα, ευχαρίστησε τον π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκη, «που αποχωρεί από την Ενορία Χανδρά ύστερα από ευδόκιμη εφημερία εννέα χρόνων».
Τέλος, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Χανδρά μίλησε ο κ. Εμμανουήλ Χρυσουλάκης, πρώην Γυμνασιάρχης, ο οποίος ευχήθηκε από καρδιάς στον Σεβασμιώτατο ευόδωση στο υψηλό έργο του, υγεία και μακροημέρευση. Στη συνέχεια εξέφρασε τα ανάμεικτα συναισθήματά του, αφού -όπως είπε- «σήμερα νιώθουμε λύπη και χαρά. Στενοχώρια γιατί ήρθε η ώρα να αποχωρισθούμε τον σεβαστό και αγαπητό μας Εφημέριο παπα Μανώλη. Το χωριό μας ήταν τυχερό γιατί στο πρόσωπό του συγκεντρωνόταν οι αρετές του καλού ποιμένα. [… ] Τον ευλογήσαντα, τον αγιάσαντα, τον υπηρετήσαντα, τον διδάξαντα και υπομείναντα ημάς, πολλά τα έτη.
Χαρά γιατί είσασθε μαζί μας, Σεβασμιώτατε, και γιατί υποδεχόμαστε εσάς πάτερ Γεώργιε. Αιδεσιμώτατε, μας είσαι σχεδόν άγνωστος σε εμάς όπως και εμείς σε σενα, έχουμε όμως ακούσει τα καλύτερα λόγια για σένα και την οικογένειά σου. Σε διαβεβαιώνουε ότι είσαι ευπρόσδεκτος στο χωριό μας και σου υποσχόμαστε ότι, όπως εσύ θα ανοίξεις την αγκαλιά σου για να αγκαλιάσεις εμάς όλους, το ποίμνιό σου, έτσι και εμείς θα έχουμε ανοικτές τις αγκάλες και τις καρδιές μας για να βάλουμε εσένα και τους δικούς σου. Να είσαι βέβαιος ότι, όπως συνεργαστήκαμε αρμονικά και αποδοτικά με τον προκάτοχό σου, τον παπά-Μανώλη, το ίδιο θα συνεργαστούμε και με σένα. Σου ευχόμαστε πάντα άξιος, καλή επιτυχία στο έργο σου και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Χαιρόμαστε που ήρθες στο χωριό μας και ευχαριστούμε εγκάρδια τον Σεβασμιώτατο για την τοποθέτησή σου στην Ενορία μας».
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε καφές και κεράσματα σε καφενείο, όπου παρακάθησε όλο το εκκλησίασμα. 

πηγή: www.imis.gr


Η κοπή της Αγιοβασιλόπιττας του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Αγίου Ιωάννου
Το εσπέρας του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας Πρωτ. Ιωάννη Βουγιουκλή, ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα του Ναυταθλητικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Αγίου Ιωάννου Ιεράπετρας, στην αίθουσα “Εμμανουήλ Καραβελάκης”, στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια στον Πρόεδρο και τα μέλη υγεία και κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες του συλλόγου, καθώς κι εκείνος συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Αγ. Ιωάννου κ. Κωνσταντίνος Γιακουμάκης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη και αντευχήθηκε υγεία, μακροημέρευση και λαμπρή Αρχιερατική πορεία, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα έχει πάντοτε τη στήριξη και τη συμπαράσταση του συλλόγου για το καλό του τόπου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αργυρ. Πανταζής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αντ. Πετράς, η Πρόεδρος κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη και τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναπτύξεως Αγίου Ιωάννου κ. Νικόλαος Αθάνατος και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής.
 πηγή: www.imis.gr