Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Μαλλών

Με εκκλησιατική λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή των ενοριτών πανηγύρισε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, το φερώνυμο βόρειο κλίτος του Ιερού Ενοριακού Ναού στις Μάλλες Ιεράπετρας.
Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.
Kύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στη μεστή ομιλία του ο Σεβ. κ. Kύριλλος αναφέρθηκε στη ζωή και το θαυμαστό μαρτύριο του Ιερέως Αγίου Χαραλάμπους του Θαυματουργού, του οποίου τεμάχιο ιερού λειψάνου  φυλάσσεται στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Μαλλών και -όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος- θεωρείται μεγάλη ευλογία, καθώς προστατεύει την περιοχή.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Μαθιουδάκης, προσφώνησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο με τα εξής λόγια: 
“Σεβασμιώτατε άγιε Δέσποτα, είναι ιδιαίτερα ευτυχείς σήμερα οι κάτοικοι της Ενορίας Μαλλών, καθώς υποδέχονται με βαθειά συγκίνηση και ανεκλάλητο χαρά τον Σεπτό Ποιμανάρχη τους. Ήλθατε,  Σεβασμιώτατε, ως ο ήλιος εν μέσω χειμώνι, ως η χελιδών η προμηνύουσα την άνοιξιν, μετά από τον αδόκητον θάνατον του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Ευγενίου. Στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Κύριλλον αναφωνούμε το «ως ευ παρέστητε» και «Ευλογημένος σε ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Σεβασμιώτατε, ανελθόντες τας βαθμίδας της Ιερωσύνης και αξιωθέντες της Αρχιερατικής τιμής, υπείκοντας στο κέλευσμα και τας προσδοκίας της κανονικής Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης, με την παμψηφεί εκλογή σας, αναλάβατε  εν φόβω Θεού και μετά δέους τους οίακας της νοητής ολκάδος της τοπικής Εκκλησίας. Δόξα τω Αγίω Τριαδικώ Θεώ, αφού πάντα εξ Αυτού εκπορεύονται και εις Αυτόν πρέπει πάσα ευχαριστία, τιμή και προσκύνησις. Ο πανάγαθος Θεός δεν μας άφησε ορφανούς, αλλά μας έδωκε τον κατάλληλον Ποιμενάρχην εν τόπῳ και χρόνῳ δυνάμενον ευλογήσαι καί αγιάσαι ημάς. Η άφιξή σας εδώ, στην Ενορία Μαλλών, μάς τιμά και μάς συγκινεί βαθύτατα. Η αγάπη και η αφοσίωση προς τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας, μέσα στα κατάβαθα της ψυχής μας έχει εδραιωθεί. Η σεπτή παρουσία σας ανάμεσά μας αποτελεί ξεχωριστή ευλογία για όλους μας.
Αναλάβετε ημάς, το ποίμνιό σας, τους υιούς και θυγατέρας σας, και οδηγήσατε ημάς από τη γη της αιχμαλωσίας, από το χώρο του νοητού Φαραώ, από τη σκλαβιά της αμαρτίας, προς τη γη της επαγγελίας, την άνω Ιερουσαλήμ, την ένδοξο βασιλεία Του. [...]. Θα έχετε πάντοτε μέσα ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας ως ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης μας. Την Ιερά Μητρόπολή μας θα έχομε ως Μητέρα και τον Σεβ. Μητροπολίτη μας ως Πατέρα πνευματικό.

Τέλος, ο π. Στυλιανός, επέδωσε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, εκ μέρους του Εκκλησιασικού Συμβουλίου Μαλλών, ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο, υπογραμμίζοντας ότι το προσφέρει “το Εκκλησιασικό Συμβούλιο Μαλλών ευρισκόμενο εν αγαθῃ συνεργασία μετά του Εφημερίου και τον ευσεβή λαό των Μαλλών, με βαθύτατη ευγνωμοσύνη, σεβασμό και αγάπη προς τον Σεπτό Ποιμενάρχη τους “ως σύμβολο της ολοψύχου αφοσιώσεως  μας προς Υμάς, τόν Ποιμένα τον καλόν, ο οποίος  ως εν πρεσβείαις μεσίτης θα προσαγάγη τας ψυχάς ημών προς τον επουράνιον Νυμφίον, τον Σωτήρα και Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Τον Δεσπότην και Αρχιερέα ημών Κύριε φύλαττε εις πολλά έτη”.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τους ευχαρίστησε από καρδίας τον Αιδεσιμώτατο Πρόεδρο και τα Μέλη του Εκκλ. Συμβουλίου, καθώς και όλους τους ενορίτες, σημειώνοντας ότι θα τους  θυμάται πάντοτε και θα τους έχει στις προσευχές του.
Στην πανήγυρη έλαβαν μέρος Εφημέριοι των όμορων Ενοριών και παρέστησαν οι κάτοικοι των Μαλλών και άλλοι πιστοί από την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων και οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Ανδρ. Παπαδοπετράκης και κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη,
ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Τσακιράκης και τα μέλη του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μαλλών.

πηγή: www.imis.gr

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αχλαδίων ΣητείαςΜε μεγάλη συμμετοχή Κλήρου και λαού πανηγύρισε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός τών Αχλαδίων Σητείας.
Το απόγευμα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.
Kύριλλος, περιστοιχούμενος από πλειάδα Εφημερίων της περιοχής, χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον ένθεο βίο, που χαρακτηρίζονταν από τη μεγάλη πίστη του και τη φλογερή επιθυμία του αγίου Ιερομάρτυρος να βοηθήσει Χριστιανούς και ειδωλολάτρες να βρουν τον δρόμο της σωτηρίας, τονίζοντας ότι υπήρξε φωτεινό παράδειγμα συνετής ζωής που επισφραγίσθηκε με το θαυμαστό μαρτύριό του στα βαθειά γεράματά του και τα πάμπολα θαύματα και την προστασία του από τα λοιμώδη νοσήματα και ιδιαίτερα από την πανώλη, δηλ. την πανούκλα, η οποία συχνά στις εικόνες παριστάνεται με δαιμονική μορφή που καταπατά ο άγιος Χαράλαμπος.
Στο τέλος του πανηγυρικού Εσπερινού ο Αιδεσιμ. Εφημέριος της Ενορίας Αχλαδίων Ιερεύς π. Εμμανουήλ Μπελιμπασάκης ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Κύριλλο, για την πρώτη επίσημη Αρχιερατική παρουσία του στην Ενορία και μάλιστα κατά την πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού ναού Αγίου Χαραλάμπους.
Στην ακολουθία του Εσπερινού παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης, ο Πρόεδρος κ. Κων/νος Ρεμπελάκης και μέλη της Τοπικής Κοινότητας Αχλαδίων, και πλήθος πιστών από την περιοχή της Σητείας. 

πηγή: www.imis.gr