Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Παγκρήτια Ιερατική Σύναξη στην ΟΑΚ

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το δεύτερο Επιμορφωτικό Ιερατικό Σεμινάριο με θέμα «Ποιμαντικές προσεγγίσεις εις τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».
Το Σεμινάριο παρακολούθησαν κληρικοί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης, με σκοπό την ενημέρωση στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που έλαβε χώρα στην Ο.Α.Κ. τον Ιούνιο του 2016.
Το Σεμινάριο άνοιξε με τη τέλεση Αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο και με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της Ο.Α.Κ., Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς προς τους παρευρισκομένους, τους οποίους καλωσόρισε στο Σεμινάριο.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δρ Ζορμπάς τόνισε πως, «η αναγκαιότητα συνάντησης και διαλόγου της Ορθοδοξίας με τον περιβάλλοντα κόσμο, το αίτημα εξόδου από τον κλειστό εαυτό της, δεν συνιστά επιταγή επιβαλλόμενη από την εκάστοτε συνάφεια και συγκυρία, αλλά αποτελεί απόρροια της βαθιάς θεολογικής αυτοσυνειδησίας της και της πίστης της».
Ταυτοχρόνως, ο Δρ Ζορμπάς υπογράμμισε πως, «όλες οι Αποφάσεις κάθε Συνόδου, όπως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, είναι αποτέλεσμα του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος και όχι προϊόν αριθμού υπογραφών κι αυτό γιατί η Ορθοδοξία δεν έχει να κάνει με οπαδούς και ιδεολογίες».

Στη συνέχεια, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ανέγνωσε το Μήνυμα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, εκφράζοντας ταυτοχρόνως τη βαθιά του ευγνωμοσύνη και ευχαριστία για την πραγματοποίηση του παρόντος Επιμορφωτικού Σεμιναρίου προς το Ίδρυμα, αλλά και προς την Εκκλησία της Κρήτης, για την αθρόα προσέλευση του ιερού Κλήρου στο Σεμινάριο, «γεγονός που φανερώνει την ευθύνη και την ποιμαντική αγωνία περί της οικοδομικής κατάρτισης των κληρικών».
Στο Μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την επιτυχή διοργάνωση και φιλοξενία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τόνισε επίσης πως, «δεόμεθα του Κυρίου της Εκκλησίας όπως το διοργανούμενον Β΄ Επιμορφωτικόν Σεμινάριον αποτελέση ευκαιρίαν και αφορμήν βαθυτέρας σπουδής των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αλλά και καλλιτέρας γνωριμίας των ιερών γραμμάτων και αληθειών της Ορθοδόξου ημών πίστεως, καθότι, κατέχοντες τον θησαυρόν της αληθείας, οφείλομεν να καλλιεργώμεν συνεχώς την δωρεάν της Θεολογίας, συγκιρνώντες αυτήν μετά της Χάριτος της αγίας Ιερωσύνης, εκ της οποίας και δια της οποίας μυστικώς αρδεύεται ανά τους αιώνας ο παρ᾿ ημίν θεολογικός λόγος, συγχρόνως δε και μετά της αδιαλείπτου προσευχής και ασκήσεως, της συνεχούς μετανοίας και της νοεράς προσευχής, μέσων, δι᾿ ων κατακτάται η ποθητή απάθεια, απαραιτήτος προϋπόθεσις προς φωτισμόν του νοός και είσοδον εις την μυστικήν θεωρίαν και τον ιερόν γνόφον της Θεολογίας».
Ακολούθως, ο Δρ Ζορμπάς τόνισε πως η «Εκκλησία είναι όνομα συνοδικόν» και πως αποτελεί χρέος της Ο.Α.Κ. ο ευαγγελισμός του κόσμου και έδωσε τον λόγο στον πρώτο εισηγητή του Σεμιναρίου, τον Σεβ Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, ο οποίος ανέλυσε το θέμα του: «Υπέρ της ζωής του σύμπαντος κόσμου: το αφρικανικό αφήγημα για την ποιμαντική του σήμερα».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας ανέλυσε στην ομιλία του την «επόμενη ημέρα» μετά τη Σύνοδο για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, κατ᾿ ουσίαν για την πρόσληψη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου από το εκκλησιαστικό σώμα. Ταυτοχρόνως, ο Σεβ. κ. Αλέξανδρος έκανε αναφορά στην προσπάθεια αποδόμησης του ιστορικού αυτού γεγονότος από «εσωστρεφείς αντιφρονούντες» και πως το μέλλον θα φανερώσει τη σπουδαιότητα αυτής της Συνόδου.

Επίσης τόνισε πως, «η Σύνοδος της Κρήτης αποτελεί μαρτυρία ενότητας, η οποία θα αποφέρει καρπούς» καθώς και πως, «η συνοδικότητα αποτελεί την κατεξοχήν έκφραση αυτοσυνειδησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Στον επίλογο της ομιλίας του ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας μίλησε για σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την επαναφορά του θεσμού των διακονισσών και κατ’ επέκτασιν τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, καθώς και για το θέμα της νηστείας.
Στη συνέχεια, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. παρουσίασε την ομιλία του με θέμα «Ο εκκλησιολογικός και ποιμαντικός χαρακτήρας των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης».
Ο π. Βασίλειος στην ομιλία του τόνισε πως μέριμνα της Συνόδου ήταν «η προτεραιότητα των ποιμαντικών προβλημάτων» και «η τόνωση της Ορθόδοξης Συνοδικής αυτοσυνειδησίας», αλλά και ότι, «η Ορθόδοξος Εκκλησία εκφράζει την ενότητα και καθολικότητά της εν Συνόδω».
Ταυτοχρόνως, «θέτοντας τις βάσεις της ορθόδοξης χριστιανικής ανθρωπολογίας, η Εκκλησία απέναντι στον σύγχρονο εκκοσμικευμένο κόσμο που προτάσσει τον «ανθρωποθεό», «προβάλλει τον Θεάνθρωπον ως έσχατον μέτρον των πάντων».
Συμπερασματικά, ο π. Βασίλειος κατέληξε στην ομιλία του πως, «θα φανεί μετά από αρκετό χρονικό διάστημα η οικουμενική εμβέλεια και η αξία τους για τους χριστιανούς και την πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας» καθώς, «Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι ένας διεθνής γραφειοκρατικός οργανισμός με εγκόσμια δύναμη, αλλά θεανθρώπινος θεσμός».
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντού της Ο.Α.Κ., Δρος Ζορμπά, στην οποία εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και οι σκέψεις των παρευρισκομένων, καθώς και η επιθυμία για συνέχιση των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων.
Στο Ιερατικό Σεμινάριο, που παρακολούθησαν 25 Εφημέριοι της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. 

πηγή: www.imis.gr

Συνεργασία της Ι. Μητροπόλεως με το Σύλλογο Ανατολής για τη διάσωση των εκκλησιαστικών μνημείωνΜε τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής, στο γραφείο του Συλλόγου, το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου.
Ο Σεβασμιότατος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συλλόγου, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της Ι.Μ. Ι.Σ. και πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου Ανατολής  π. Σάββα Λιναρδάκη, τον ιερέα π. Πέτρο Καλύβα και τον διάκονο Αμβρόσιο Σκαρβέλη.
Καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κούλα Αγγελάκη, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ανέφερε:
«Σεβασμιότατε, είναι χαρά και τιμή μας που παρευρίσκεστε στη συνεδρίασή μας. Γνωρίζετε πολύ καλά την αγωνία μας για την πλούσια εκκλησιαστική κληρονομιά του χωριού μας και έχουμε μοιραστεί και στο παρελθόν τους προβληματισμούς μας σχετικά με τα ιστορικά, βυζαντινά μοναστήρια, στα Καρκάσα, όσον αφορά τη συντήρηση και διάσωση των τοιχογραφιών τους, καθώς επίσης την ανάδειξη του ιερού ναού των Αγίων Πάντων. Πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες ώστε να χαράξουμε από κοινού το δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας. Σας έχουμε ενημερώσει και για τις επαφές που είχε ο Σύλλογος με την κ. Κατηφόρη, αλλά και για την προσφορά που ζητήσαμε από τον κ. Σπανό, για τη Μελέτη της συντήρησης των βυζαντινών ναών στα Πάνω και Κάτω Καρκάσα. Εσείς, τώρα, έχετε το βάρος της συνεργασίας με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και ο Σύλλογος με το τοπικό εκκλησιαστικό συμβούλιο, μέλη του οποίου βρίσκονται απόψε εδώ, είμαστε στη διάθεσή σας για να υποστηρίξουμε αυτό το έργο που είναι πρωτίστης σημασίας για την Ανατολή. Αυτό προσδοκούμε να προκύψει από τη αποψινή μας συνάντηση.

Παίρνοντας το λόγο Μητροπολίτης ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μεταξύ άλλων ανέφερε, «Είναι ευτυχής η συγκυρία που επιτέλους λειτουργεί στο Λασίθι ενιαία αρχαιολογική υπηρεσία και πλέον δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τρέχουμε στο Ηράκλειο και να χάνονται τα αιτήματά μας ανάμεσα στη γραφειοκρατία και την έλλειψη προσωπικού.
Είμαστε σε διαρκή επαφή τόσο με την κυρία Σοφιανού όσο και με την κυρία Μοσχόβη, αναζητώντας κονδύλια, αρχικά για την αποκατάσταση των εκκλησιών στα Πάνω και Κάτω Καρκάσα. Νομίζω πως συμφωνούμε ότι είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι γάζες που έχουν τοποθετηθεί στις τοιχογραφίες, από το έτος 2000, πρέπει να απομακρυνθούν, γιατί θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα αν παραμείνουν. Δυστυχώς το νέο ΕΣΠΑ δε διαθέτει τέτοια κονδύλια. Έρχεται, όμως, και το LEADER, όπως μας ενημερώνουν μέχρι το Μάιο. Αν δεν μπορούμε να εντάξουμε το έργο ούτε εκεί, θα κληθούμε όλοι μαζί, Μητρόπολη, εκκλησιαστικό συμβούλιο και Πολιτιστικός Σύλλογος να βοηθήσουμε στην ολοκλήρωση αυτού του στόχου.
Είμαστε, πρέπει να σας πω, στη διαδικασία αναμονής και δεύτερης και τρίτης προσφοράς, εκτός από αυτήν του κυρίου Σπανού, που με δική σας πρωτοβουλία μας καταθέσατε, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε την καλύτερη μελέτη και τον καλύτερο τεχνίτη – συντηρητή, πάντα με την έγκριση της προϊσταμένης υπηρεσίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να μας απασχολήσει η ανάδειξη και ανακαίνιση του ιερού ναού των Αγίων Πάντων, που διαθέτει πλήθος αξιόλογων εκκλησιαστικών κειμηλίων και αρχιτεκτονικών στοιχείων, και η Κάτω Παναγιά, με τις επιχρισμένες αγιογραφίες που αξίζει να ξαναβγούν στο φως.

πηγη: www.imis.gr