Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Κοπή Αγιοβασιλόπιττας Συλλόγου Πολυτέκνων Ιεράπετρας 
Το βράδυ της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους πολέκεκνους Εφημερίους της περιοχής, ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα του Συλλόγου Πολυτέκνων Ιεράπετρας, σε κεντρική ψαροταβέρνα της πόλης. Ο Σεβασμιώτατος έδωσε τις εγκάρδιες ευχές του σε όλους τους ποαριστάμενους πολύτεκνους, σημειώνοντας την αξία της πολύτεκνης και καλλίτεκνης οικογένειας ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Κορνάρου ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και ευχήθηκε στα μέλη του συλλόγου καλή και ευλογημένη χρονιά.

πηγή: www.imis.grΗ κοπή της Αγιοβασιλόπιττας του Πολιτιστικού & Φιλοδασικού Συλλόγου Μεσελέρων 
Το μεσημέρι της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα του Πολιτιστικού και Φιλοδασικού Συλλόγου Μεσελέρων Ιεράπετρας, και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του συλλόγου, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού, που σήμερα στεγάζει την “Ωλέρια βιβλιοθήκη”. Ο Σεβ. αναφέρθηκε στα πολλά και σημαντικά χριστιανικά μνημεία της Ενορίας Μεσελέρων, με προεξάρχον την Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένης, και τόνισε ότι οι προπάτορές μας ήταν φιλόκαλοι και παρήγαγαν πολιτισμό από το υστέρημά τους, γιατί είχαν πλούσιο ψυχικό κόσμο. Χρέος όλων μας είναι να διατηρήσομε αυτά τα μνημεία, να τα προβάλλομε και να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Και αυτό θα επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων των Φορέων του τόπου, αλλά και όταν δεν ξεχνάμε τα χωριά μας.


Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Μιχαήλ Περαντώνης καλωσόρισε τον Σεβ. κ. Κύριλλο και στη συνέχεια προχώρησε σε μια ανασκόπηση των πεπραγμένων του συλλόγου, καθώς και τους στόχους του Πολιτιστικού και Φιλοδασικού Συλλόγου Μεσελέρων για το 2017.
Εκτός από τα μέλη του συλλόγου, παρών ήταν και Δασάρχης Λασιθίου κ. Εμμ. Συλλιγάρδος, ο πρόεδρος κ. Εμμαν. Σκουλούδης και τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Μεσελέρων και πολλοί Μεσελεριανοί.

πηγη: www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγιασμένου Ιεράπετρας 
Την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, 5  Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε το τρίμηνο μνημόσυνο της μακαριστής Παρασκευής Νικολαράκη, στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας.


Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε για διδακτική παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, την οποία ο Κύριος διηγήθηκε, προκειμένου να διδάξει τη θεοφιλή αρετή της ταπείνωσης και να στηλιτεύσει την υπερηφάνεια και τον εγωισμό σε μερικούς που πίστευαν για τον ευατό τους ότι ήταν δίκαιοι “εξουθενούντας τους λοιπούς”.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την προπαρασκευαστική περίοδο του Τριώδιου, ως περιόδου κατάλληλης προετοιμασίας με νηστεία, προσευχή και μετάνοια, για την υποδοχή των Αγίων Παθών του Κυρίου μας και την ένδοξης Ανάστασής Του το Πάσχα, και ευχήθηκε από καρδίας σε όλο το εκκλησίασμα καλό Τριώδιο. 

πηγη: www.imis.gr

Η πανήγυρη του Ι. Ναού Αγ. Ισιδώρου στο Κάβο Σίδερο
Με μεγάλη λαμπρότητα και πολυπληθή παρουσία πιστών πανηγύρισε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου ο Ιερός Ναός του Αγίου Ισίδωρου του Πηλουσιώτου στην Πολεμική Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, που αποτελεί Μετόχιο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού και βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης.
Το απόγευμα  της Παρασκευής 3  Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Τοπλού και πλειάδα Εφημερίων της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και μίλησε επίκαιρα στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τους χώρους του ναού. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ασκητικό βίο του Οσίου Ισιδώρου, ο οποίος απαρνήθηκε τα εγκόσμια και έζησε ως μοναχός σε κοινόβιο που είχε ιδρύσει ο Όσιος Παχώμιος, τρώγοντας μόνο βότανα και χόρτα και έχοντας μόνο ένα σκληρό τρίχινιο ένδυμα, κατά το παράδειγμα του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.  

Όπως σημείωσε η περιοχή του Κάβο Σίδερο στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης είναι τόπος αποστολοβάδιστος, αφού τον διέπλευσε ο Απόστολος Παύλος κατά την πορεία του προς στη Ρώμη, πριν ναυαγήσει στους Καλούς Λιμένες, κατά τις Πράξεις των Αποστόλων, ενώ κατά την παράδοση μοναχοί από την Αίγυπτο και την περιοχή του Πηλουσίου μετά τις διώξεις των Αράβων βρέθηκαν στην περιοχή και ίδρυσαν την Ιερά Μονή του Αγίου Ισιδώρου.
Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε σε όλους τους προσκυνητές η Χάρη του Αγίου Ισιδώρου να είναι μαζί τους, να σκέπει και να προστατεύει όλους όσοι πλέουν από αυτή την περιοχή, τους νέους που υπηρετούν στη Πολεμική Ναυτική Βάση του Κυριαμαδίου, όλους τους Σητειακούς και τους Κρητικούς, απ᾿ άκρον εις άκρον, καθώς ο πανηγυρίζων ναός είναι ένα προσκύνημα παγκρήτιο με προσκυνητές από ολόκληρη τη Μεγαλόνησο.  
Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο απερχόμενος Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμ. Πετάσης και ο εκτελών χρέη Ασυνομικού Διευθυντή κ. Εμμ. Καζαμίας,  ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γ. Καθεκλάκης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμ. Πάνου, ο Διοικητής του Λιμεναρχείου Σητείας Αντιπλοίαρχος κ. Γ. Πατακός, ο πρώην Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γιώργος Μηλιαράς και πλήθος πιστών από όλο τον Νομό Λασιθίου και άλλα σημεία της Κρήτης. 

Μετά το πέρας του Εσπερινού παρετέθη δεξίωση από τον Διοικητή κ. Γεώργιο Καθεκλάκη στους επισήμους, κατά την οποία επέδωσε το έμβλημα της Βάσεως στον Σεβ. κ. Κύριλλο, με αφορμή την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Βάση, μετά την εκλογή και ενθρόνισή του, ευχόμενος καλή ποιμαντορία. Επίσης, τον Σεβ. τίμησε και η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού Παράρτημα Κρήτης με την επίδοση του εμβλήματος της Ενώσεως από τον Πρόεδρο αυτής και Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Αντιπλοίρχο ε.α. κ. Σταματάκη Εμμανουήλ, ο οποίος παρίστατο στον Εσπερινό με πολυπληθή ομάδα Αποστράτων από τα Χανιά.


Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Σεβ. κ. Κύριλλος χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας και τέλος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, ευχόμενος κατάλληλα στους πολυάριθμους προσκυνητές από όλην την Κρήτη (περίπου 40 Λεωφορεία), η ασκητική ζωή του Οσίου Ισιδώρου να αποτελέσει οδοδείκτη και κανόνα πορείας όλων μας, στους δύσκολους καιρούς που διανύομε. Επίσης, μίλησε για την ευλογία αυτή που έχει αποτυπωθεί στην περιοχή ολόκληρη και είναι εμφανής στον προσκυνητή, αφού στο σημείο αυτό υπήρχε μονύδριο που ασκούνταν Μοναχοί.