Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Η πανήγυρη του Ι Ενοριακού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου Ζάκρου
Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και μίλησε επίκαιρα στο πολυπληθές εκκλησίασμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Ζάκρου Σητείας.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα θεολογικά μηνύματα της προϋπάντησης του Κυρίου μας Ιησού Χριστό από τον Θεοδόχο Συμεών, επισημαίνοντας την αξία της μητέρας, αφού εξήγησε κατά τό κήρυγμά του το νόημα της εορτής και τη σημασία της γιά τον κάθε πιστό.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο
Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμώτατος π. Νεκτάριος Παθιάκης, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Ενοριτών προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, σημειώνοντας τα εξής: “Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση σας υποδέχεται και σας καλωσορίζει σήμερα η πανηγυρίζουσα Ενορία Υπαπαντής του Κυρίου Ζάκρου. Στο άκουσμα της εκλογής σας και της αναδείξεώς σας σε Μητροπολίτη της τοπικής μας Εκκλησίας πλήθος συναισθημάτων μας κατέκλυσαν. Χαρά, συγκίνηση, ανακούφιση είναι μερικά από αυτά, διότι, μετά από 22 χρόνια συνεχούς παρουσίας, θυσιαστικής διακονίας, μόχθου και προσφοράς ήσασταν ο καταλληλότερος για τη θέση του Επισκόπου. Σας θεωρούμε ως ένα από εμάς και είμαστε βέβαιοι, ότι θα συνεχίσετε, τώρα με ακόμη περισσότερη ένταση τις προσπάθειές σας και τους αγώνες σας για την πνευματική καλλιέργεια και πρόοδο του ευσεβούς λαού της Ι. Μητροπόλεώς μας. Θα συνεχίσετε να χαίρεστε στη χαρά μας και να λυπείσθε στη λύπη μας, να σκεπάζετε και να συγχωρείτε τις δικές μας παραλείψεις και αδυναμίες. Ακόμα, στο πρόσωπο το δικό σας, μας έρχεται η ανάμνηση του μακαριστού προκατόχου σας, Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, που τόσο μας ξάφνιασε και μας συγκλόνισε ο αδόκητος θάνατός του.


Τέλος, ο π. Νεκτάριος, εκ μέρους της Ενορίας Ζάκρου, πρόσφερε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο ένα σετ Αρχιερατικού Σταυρού και Εγκολπίου, ως ενθύμιο της πρώτης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Ενορία Ζάκρου, και με την παράκληση να εύχεται για την πνευματική πρόοδο και προκοπή των ενοριτών.  Όπως είπε καταλήγοντας “γνωρίζουμε τον ταπεινό και απλό σας χαρακτήρα και ότι δεν επιθυμείτε δώρα, αφού, όπως ο ίδιος λέτε, δεν χρειάζεται να ξοδευόμαστε, όμως η καρδιά μας, η αγάπη μας, η υϊική αφοσίωση και ο σεβασμός στο πρόσωπο σας μας υποδεικνύουν σήμερα, στην πρώτη επίσκεψή σας ως Επίσκοπος, για την τέλεση της πανηγύρεως του Ενοριακού μας ναού, να σας δωρίσουμε αυτό το Αρχιερατικό σετ. Δοξολογούμε και ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό και την Παναγία μας για τον νέο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, και όλοι μαζί αναφωνούμε «ευλογημενος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Εφημέριο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας για την προσφώνηση και τα δώρα και ανέφερε ότι θεωρεί ως πολύτιμο δώρο τους εκλεκτούς Ιερείς και το ευσεβές και παραδοσιακό ποίμνιο που του χάρισε ο Θεός, γιά το οποίο τον ευχαριστεί. Τόνισε τη σπουδαιότητα της ενότητας, της συνεργασίας και της συνοχής μεταξύ των μελών της Ενορίας και της Τοπικής Κοινότητας, και υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά, αφού η ιστορική κωμόπολη της Ζάκρου έχει καταστεί πόλος έλξεως και σπουδαίο τουριστικό κέντρο και προορισμός της ανατολικής Κρήτης.


Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος εκτός τον Εφημέριο Ζάκρου, οι συνταξιούχοι Εφημέριοι Πρωτ. Πολύκαρπος Ζουριδάκης και Πρωτ. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης και ο Ιερεύς Γεώργιος Μονιός. Παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ιωάννης Χατζηνάκης και κ. Χαράλαμπος Λεβεντέρης, ο Πρόεδρος της MAΔΕΣ κ. Εμμ. Φουντοραδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αϊλαμάκη κ.α.
Μετά το καθιερωμένο κέρασμα ο Σεβ. κ. Κύριλλος καί η παριστάμενοι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών ξενάγηθηκαν από τον κ. Κεκερίδη στο νεοσυσταθέν “Ψηφιακό Μουσείο”, που στεγάζεται στο Γραφείο της Τοπικής Κοινότητας, στο οποίο με σύγχρονο εποπτικά μέσα παρουσιάζονται η τοπική ιστορία και ο πολιτισμός του οικισμού. Μάλιστα στον Σεβ. ο Πρόεδρος πρόσφερε κατά την πρώτη του επίσκεψη το βιβλίο “Ζάκρος” του Ζακρίτη κ. Ιω. Ροδανάκη.

πηγή: www.imis.gr

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στην πόλη της Σητείας
Mε λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε τη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου η μεγάλη Δεσποτικοθεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Το εσπέρας της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της περιοχής, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον κατάμεστο από πιστούς φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της πόλεως Σητείας, κάτω από τον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε για τα θεολογικά μηνύματα της «υπάντησης» του Αγίου Συμεώνος και της προφήτιδος Αννας με τον Ιησού Χριστό και την ανάγκη να ετοιμάσομε τον εαυτό μας για να δεχθούμε και εμείς τον Σωτήρα Χριστό μέσα μας.

πηγή:  www.imis.gr

Σύσκεψη για το Γηροκομείο Ιεράπετρας στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου 
Το μεσημέρι της Πέμπτης 26/1 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δήμο Ιεράπετρας για το Δημοτικό Γηροκομείο της πόλεως. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιςο Καλαντζάκης, Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Αντιπεριφειάρχης Δημ. Υγείας κ. Εμμαν. Κλώντζας, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Λουτσέτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ηλικιωμένων Γηροκομείου Ιεράπετρας κ. Γεώργ. Αγγελάκης και οι κ.κ. Πλατής, Μωυσάκη και Σουργιαδάκη από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η δυνατότητα ίδρυσης κοινού Φορέα διαχείρισης της υπάρχουσας δομής, η ανάθεση εκπόνησης μελέτης αναβάθμισής της, με σκοπό την ένταξή της σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και η εν γένει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του «Ορφανουδάκειου Δημοτικού Γηροκομείου Ιεράπετρας».

ΠΗΓΉ:  www.imis.gr