Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στους Πέυκους Σητείας


Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, εορτάσθηκε η εορτή της Παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Πεύκων, που αποτελεί τον βόρειο ναό του Ενοριακού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης, συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας Πανος. Αρχιμ. Ευγένιο Σπηλιαρωτάκη και τον εκ Πεύκων καταγόμενο Εφημέριο Δάφνης και Χρυσοπηγής Αιδεσ. Οικονόμο Κων/νο Κεντριστάκη.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, είπε μεταξύ άλλων, “Ο κοινός εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, είναι η κατεξοχήν σχολική εορτή ως εορτή της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, γιατί οι τρεις μεγάλοι Πατέρες έδιδαν πρωταρχική σημασία στην καλλιέργεια του ανθρώπου και στην γνώση ως αναζήτηση της Αλήθειας. Πίστευαν ότι ο απώτερος σκοπος της Παιδείας είναι η ολοκλήρωση και η ολοτελής ένταξη του ανθρώπου στο συλλογικό-κοινωνικό σώμα. Γι᾿ αυτό έδιδαν προτεραιότητα στο ήθος και το παράδειγμα του διδάσκοντος. Σύμφωνα με τον Μ. Βασίλειο ο δάσκαλος οφείλει να είναι «νόμος έμψυχος και κανών αρετής», αφού «ο γαρ μη ποιών και διδάσκων αναξιόπιστός εστιν εις ωφέλειαν» .
Όπως ακούσαμε στο Απολυτίκιο της εορτής ο ιερός υμνογράφος τους αποκαλεί «μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος», θέλοντας να υπογραμμίσει ότι σαν φωτεινοί αστέρες, που έλαβαν το φως τους από τον Τριαδικό Θεό, φώτισαν με τις λαμπρές ακτίνες της θείας διδασκαλίας τους όλη την οικουμένη. Το άφθονο φως της θείας γνώσης που δέχθηκαν με τη χάρη του Θεού θεώρησαν χρέος τους να το μεταδώσουν παντού και με κάθε τρόπο. Ήταν χαρισματικές προσωπικότητες, που στάθηκαν δίπλα στον ανθρώπινο πόνο, υπερασπίστηκαν τους αδικημένους και αδυνάτους, με προσωπικές θυσίες και συγκρούσεις με τους ισχυρούς της εποχής τους, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους και τους τίτλους τους ως εργαλεία προσφοράς στον συνάνθρωπο. 
Η γεμάτη θεία Χάρη και σοφία ζωή των Τριών Ιεραρχών, οι μεγάλες αρετές τους, η γνήσια χριστιανική ζωή γεμάτη θερμή πίστη, αγάπη, δικαιοσύνη, έμπρακτο ενδιαφέρον και απαράμιλλη φιλανθρωπία για τον κάθε συνάνθρωπο, η πλατειά μόρφωση και η ευρύτητα της σκέψης, η βαθιά ανάλυση των δογμάτων της Εκκλησίας, όπως για την Τριαδικότητα του Θεού και τη θεότητα του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, η ρητορική ευφράδεια, οι διαχρονικές παιδαγωγικές αντιλήψεις, τα πολυάριθμα συγγράμματά τους και το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο τους τους ανέδειξαν σε μεγάλους οικουμενικούς διδασκάλους. Υπήρξαν «μελίρρυτοι ποταμοί της σοφίας», που πότισαν με τη ρέουσα θεογνωσία τους όλη την οικουμένη, συνδυάζοντας στον ύψιστο βαθμό την σοφία και την αρετή, τη θεωρία με την πράξη. Πέτυχαν την αρμονική σύζευξη χριστιανισμού και ελληνισμού, αφομοιώνοντας από την αρχαία ελληνική σοφία ο,τι ήταν ωφέλιμο και δεν ήταν αντίθετο προς τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής διδασκαλίας.

Στα πρόσωπα των Τριών μεγάλων Ιεραρχών αναγνωρίζουμε τους εκφραστές της πνευματικής καλλιέργειας και τους προστάτες της ελληνορθόδοξης Παιδείας. Είναι οι διδάσκαλοι που όσα δίδαξαν τα εφάρμοσαν πρώτα οι ίδιοι. Ας είναι ο λόγος, το έργο και η προσφορά τους παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους μας, κληρικούς, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές αλλά και για κάθε άνθρωπο που πιστεύει στη δύναμη της μόρφωσης, της καλλιέργειας και της δημιουργίας”.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Πεύκων κ. Στέργιος Ρουσάκης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Αναλήψεως του Δήμου Σητείας κ. Νικ. Λαντζανάκης, η κ. Ολυμπία Γκιουμέ, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων, πολλοί κάτοικοι του χωριού και καταγόμενοι από τους Πεύκους, οι οποίοι διαμένουν στην Ανάληψη Μακρύ Γιαλού. 

πηγή: www.imis.gr

Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Χορωδίας Δήμου Ιεράπετρας

Το βράδυ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος παρέστη στην εκδήλωση της Χορωδίας Δήμου Ιεράπετρας σε κεντρική ταβέρνα της πόλης, όπου ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα της. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, ευχήθηκε καλή και καρποφόρα χρονιά και κάθε επιτυχία κατά το νέο έτος, και συνεχάρη τη διευθύντρια και τα μέλη της Χορωδίας για το έργο τους, τονίζοντας ότι η Ιεράπετρα έχει μουσική παράδοση, την οποία συνεχίζει η Δημοτική Χορωδία, καλλιεργώντας το μουσικό τάλαντο.
Στη συνέχεια μέλη της Χορωδίας, απέδωσαν τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και χόρεψαν σε μια πολύ εγκάρδια και χαρούμενη ατμόσφαιρα.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της “ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α” κ. Εμμαν. Φραγκούλης και η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη.

πηγή: www.imis.gr

Ο Σεβ. κ. Kύριλλος στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Σητειακού γιατρού Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρες- η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης»

Το εσπέρας της Κυριακής 29 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Kύριλλος παρέστη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, όπου ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου «Λυχνοστάτης» σε συνεργασία με τη Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας και το Τμήμα των Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ Ιεράπετρας παρουσίασε το νέο βιβλίο του Σητειακού γαιτρού Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρες- η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης», που αποτελεί έκδοση του Μουσείου «Λυχνοστάτης».
Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου σύντομη αναφορά έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του Μουσείου «Λυχνοστάτης», κ. Γιώργος Μαρκάκης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η φιλόλογος κ. Γεωργία Λουτσέτη-Μπούκουρα, το μέλος της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας.


Της εκδήλωσης, που συντόνισε ο γιος του συγγραφέα και διευθυντής του Μουσείου «Λυχνοστάτης» κ. Ιωάννης Μαρκάκης, προηγήθηκε η προβολή της ταινίας- ντοκιμαντέρ «Λυχνοστάτης, ένα χειροποίητο μουσείο».
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση συνεχάρη τον συγγραφέα για την σπουδαία δουλειά που επιτελεί το Μουσείο «Λυχνοστάτης», στο θέμα της διάσωσης της πολιτιστικής μας παράδοσης, και ευχήθηκε ο Θεός να χαρίζει χρόνια πολλά και υγεία στον ακάματο γιατρό, ώστε να απολάυσομε και άλλους εύχυμους καρπούς της γραφίδας του, αλλά το έργο του να βρεί μιμητές σε κάθε γωνιά της Κρήτης.
 πηγή: www.imis.gr

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη»
Το μεσημέρι της Κυριακής 29 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας Καβουσίου π. Εμμανουήλ Φρυσαλάκη ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου Οικογένειας του Συμβουλευτικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» Αγίου Νικολάου, στον «Πλάτανο» Καβουσίου. Ο Σεβ. ευχήθηκε στους υπεύθυνους και στους παρόντες χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη και αγωνιστικότητα, και  καλή επιτυχία στο έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου. Παρέστησαν το προισωπικό και  περίπου 50 μέλη από όλο το νομό Λασιθίου, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ανδρ. Παπαδοπετράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικ.  Δασκαλάκης και ο Διοικητής του Α.Τ. Σητείας Υπαστυνόμος Α΄ κ. Γιώργος Μάλλιος.

πηγή: www.imis.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ Φιλόθεος προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο, σημειώνοντας τα εξής “Αναπέμπω εκ μυχίου καρδίας δέησιν ευχαριστίας, προς τον Μέγα Δομήτορα της Εκκλησίας, Αρχιποίμενα Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, την υπερούσιον Αγίαν Τριάδαν, την Υπεραγίαν Δέσποιναν και τροφόν της Ιεράς Μονής μας Κυρίας Θεοτόκου της Ακρωτηριανής και προς πάντας τους τοπικούς Αγίους, διότι με αξίωσαν κατά την εύσημανον και μοναδικήν ταύτην στιγμήν, όχι μόνο να χαρώ και να σας καρμαρώσω ως Επίσκοπό μας, προερχόμενον εξ ημών, αλλά νά σας υποδεχθώ ως Ηγούμενος, να σας καλοσορίσω και να σας προσφωνήσω εντός του ιερού καθολικού της σεβασμίας Μονής μας.
Η ιερά Μονή της  Κυρίας Θεοτόκου της Ακρωτηριανής είναι  το σπίτι σας, η πνευματική σας παλαίστρα, από την οποίαν πνευματικώς ουδέποτε απεμακρύνθητε, αλλά αεί συμπαρίστασθε... Σας υποδεχόμεθα δια πρώτην φοράν μετά πάσης τιμής και ευφροσύνης εις την τροφόν Ιερά Μονήν ως Επίσκοπον της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, την οποία διεποίμαναν εκλεκτοί Ιεράρχες προκάτοιχοί Σας, εν οίς και οι μακαριστοί και και αοίδιμοι κυροί Φιλόθεος και Ευγένιος”. Τέλος,  ο π. Φιλόθεος πρόσφερε στον Σεβ. κ. Κύριλλο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο “επιδιδόμενον μεν μέσω των ιδίων χειρών μου, -όπως είπε- προσφερόμενον όμως ως θα έδει, υπό των χειρών του αειμνήστου και αγαπητού Γέροντός σας ως επιβράβευσιν προς τον αντάξιον διάδοχον  του και εις αιώνιον μνημόσυνον Αυτού”.


Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Φιλόθεο και του ευχήθηκε από καρδίας υγεία και δύναμη για να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια το επιτελούμενο πολύπλευρο έργο του στο ιστορικό Μοναστήρι της Ανατολικής Κρήτης, σημειώνοντας ότι είναι αφιερωμένος στην Παναγία από την νεανική του ηλικία και ότι είναι βέβαιος ότι η Κυρία η Ακρωτηριανή θα τον αξιώσει να δει να πραγματοποιείται η πολυπόθητη αξιοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας που παραχώρησε η Μονή από το έτος 1992 στο κοινωφελές Ίδρυμα της Μητροπόλεως «Παναγία η Ακρωτηριανή».
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πολλοί πιστοί, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Χατζηνάκης.
Μετά μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα, στο Αρχονταρίκι της Μονής, και ευχήθηκε στον Ηγούμενο και την Αδελφότητα, στους συνεργάτες και τους φίλους της Μονής καλή και ευλογημένη χρονιά. 

πηγή: www.imis.gr

Kοπή Αγιοβασιλόπιτας στην Περιηγητική Λέσχη Ιεράπετρας
Το Σάββατο εσπέρας 28 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα της Περιηγητικής Λέσχης Ιεράπετρας,  στα γραφεία της Λέσχης. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην Πρόεδρο κ. Ρέα Καλλιγιάννη και τα μέλη του Δ.Σ. της Περιηγητικής Λέσχης καλή και δημιουργική χρονιά και συνέχιση της καλής συνεργασίας που ξεκίνησε με την κοινή εκδήλωση τον περασμένο μήνα για τα Εκκλησιαστικά Μνημεία της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας. Ακολούθησε μικρή δεξίωση, παρουσία πολλών μελών και φίλων της Λέσχης, μεταξύ των οποίων και ο Υπεύθυνος του Λιμενικού Σκάφους Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Πατεράκης.

 πηγή: www.imis.gr