Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας στο Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ιεράπετρας


Το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα στο Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ιεράπετρας, της Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», παρουσία των στελεχών του.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε από καρδιάς καλή και ευλογημένη χρονιά με  υγεία και δύναμη, καθώς και καλή συνεργασία με τη σημαντική αυτή δομή, που μπορεί να ανήκει, όπως είπε, στην Εκκλησία της Ελλάδος, όμως προσφέρει τις υψηλές και σπουδαίες υπηρεσίες του, κυρίως στον τομέα της πρόληψης των ψυχικών νοσημάτων. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περισυνή συνεργασία του Κέντρου με την Τοπική Εκκλησία για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και την ενημέρωση των πιστών. Από το προσωπικού του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ιεράπετρας τον Σεβ. κ. Κύριλλο προσφώνησε ο Προϊστάμενος των Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Κων/νος Ορφανουδάκης, ο οποίος τον ευχαρίστησε εξαίροντας την προσωπικότητα, την προσήνεια και την απλότητα του χαρακτήρος του, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που καλείται να αναλάβει, ενώπιον των σύγχρονων προβλημάτων, ενώ από το προσωπικό μίλησε η υπεύθυνη Ψυχολόγος κ. Πασχαλίνα Βελέντζα, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο και τις υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας, ευχαριστώντας την τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας, που αγκαλιάζει τις δράσεις του Κέντρου.   

Επίσης, σύντομο χαιρετισμό και ευχές απηύθυνε ο Δήμαρχος  Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ευχόμενος καλή χρονιά και αρμονική συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του Δήμου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, εκτός από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκη, ο Πρόεδρος της “ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.” κ. Εμμ. Φραγκούλης και ο Πρόδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Ηλ. Νταραράς.

πηγή: www.imis.gr

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας των Εθελοντών Διασωστών Κρήτης (Ε.ΔΙ.Κ.) στην ΙεράπετραΤο εσπέρας της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα των Εθελοντών Διασωστών Κρήτης (Ε.ΔΙ.Κ.) Ιεράπετρας, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο που στεγάζεται η εθελοντική ομάδα σε αίθουσα του πρώην Οικοτροφείου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Ιερά Μητροπόλεως.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στα μέλη Ε.ΔΙ.Κ. και στους λοιπούς παριστάμενους καλή και ευλογημένη χρονιά,με υγεία και δύναμη και αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού, τονίζοντας ότι στην Εκκλησία ο εθελοντισμός ονομάζεται διακονία, και το έργο της Εκκλησίας στηρίζεται στην διακονία όλων μας, ιδιαιτέρως όμως των ανθρώπων που προσφέρουν στον Θεό και τον συνάνθρωπό τους με αγάπη και χαρά.
Ο Πρόεδρος Εθελοντών Διασωστών Ιεράπετρας Κρήτης κ. Νικ. Παπαδάκης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την συνέχιση παραχώρησης του χώρου για τη στέγαση της εθελοντικής ομάδος τους στο πρώην Οικοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως και για την παρουσία του στην εκδήλωση κοπής τηςπίτας, ενώ αναφέρθηκε και στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο, ο οποίος είχε λάβει την απόφαση παραχώρησης του χώρου και ότι στήριξε από την αρχή την προσπάθειά τους.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ο οποίος και χαιρέτισε την εκδήλωση, ο Αντιδήμαρχος Αργύρης Πανταζής, ο Πρόεδρος της “ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.” κ. Εμμαν. Φραγκούλης και  καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Ηλ. Νταραράς.

πηγή: www.imis.gr

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ κ. κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2017

  
            Αγαπητοί μου δάσκαλοι και καθηγητές, αγαπητά μου παιδιά.
            Ο κοινός εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, είναι η κατεξοχήν σχολική εορτή ως εορτή της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, γιατί οι τρεις μεγάλοι Πατέρες έδιδαν πρωταρχική σημασία στην καλλιέργεια του ανθρώπου και στην γνώση ως αναζήτηση της Αλήθειας. Πίστευαν ότι ο απώτερος σκοπος της Παιδείας είναι η ολοκλήρωση και η ολοτελής ένταξη του ανθρώπου στο συλλογικό-κοινωνικό σώμα. Γι᾿ αυτό έδιδαν προτεραιότητα στο ήθος και το παράδειγμα του διδάσκοντος. Σύμφωνα με τον Μ. Βασίλειο ο δάσκαλος οφείλει να είναι «νόμος έμψυχος και κανών αρετής», αφού «ο γαρ μη ποιών και διδάσκων αναξιόπιστός εστιν εις ωφέλειαν» (ΡG 30, 497). 
            Όπως ακούσαμε στο Απολυτίκιο της εορτής ο ιερός υμνογράφος τους αποκαλεί «μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος», θέλοντας να υπογραμμίσει ότι σαν φωτεινοί αστέρες, που έλαβαν το φως τους από τον Τριαδικό Θεό, φώτισαν με  τις λαμπρές ακτίνες της θείας διδασκαλίας τους όλη την οικουμένη. Το άφθονο φως της θείας γνώσης που δέχθηκαν με τη χάρη του Θεού θεώρησαν χρέος τους να το μεταδώσουν παντού και με κάθε τρόπο. Ήταν χαρισματικές προσωπικότητες, που στάθηκαν δίπλα στον ανθρώπινο πόνο, υπερασπίστηκαν τους αδικημένους και αδυνάτους, με προσωπικές θυσίες και συγκρούσεις με τους ισχυρούς της εποχής τους, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους και τους τίτλους τους ως εργαλεία προσφοράς στον συνάνθρωπο.
            Η γεμάτη θεία Χάρη και σοφία ζωή των Τριών Ιεραρχών, οι μεγάλες αρετές τους, η γνήσια χριστιανική ζωή γεμάτη θερμή πίστη, αγάπη, δικαιοσύνη, έμπρακτο ενδιαφέρον και απαράμιλλη φιλανθρωπία για τον κάθε συνάνθρωπο, η πλατειά  μόρφωση και η ευρύτητα της σκέψης, η βαθιά ανάλυση των δογμάτων της Εκκλησίας, όπως για την Τριαδικότητα του Θεού και τη θεότητα του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, η ρητορική ευφράδεια, οι διαχρονικές παιδαγωγικές αντιλήψεις, τα πολυάριθμα συγγράμματά τους και το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο τους τους ανέδειξαν σε μεγάλους οικουμενικούς διδασκάλους. Υπήρξαν «μελίρρυτοι ποταμοί της σοφίας», που πότισαν με τη ρέουσα θεογνωσία τους όλη την οικουμένη, συνδυάζοντας στον ύψιστο βαθμό την σοφία και την αρετή, τη θεωρία με την πράξη. Πέτυχαν την αρμονική σύζευξη χριστιανισμού και ελληνισμού, αφομοιώνοντας από την αρχαία ελληνική σοφία ο,τι ήταν ωφέλιμο και δεν ήταν αντίθετο προς τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής διδασκαλίας.
          Στα πρόσωπα των Τριών μεγάλων Ιεραρχών αναγνωρίζουμε τους εκφραστές της πνευματικής καλλιέργειας και τους προστάτες της ελληνορθόδοξης Παιδείας. Είναι οι διδάσκαλοι που όσα δίδαξαν τα εφάρμοσαν πρώτα οι ίδιοι. Ας είναι ο λόγος, το έργο και η προσφορά τους παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους μας, κληρικούς, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές αλλά και για κάθε άνθρωπο που πιστεύει στη δύναμη της μόρφωσης, της καλλιέργειας και της δημιουργίας.
Ιεράπετρα, 30  Ιανουαρίου 2017
   Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας ΚΥΡΙΛΛΟΣ


Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας στο Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας


Το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα του Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας, στα Γραφεία του Οργανισμού, παρουσία του Προέδρου και των μελών του Οργανισμού.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους, τονίζοντας ότι το φράγμα αποτελεί τόν πνεύμονα ζωής της Ιεράπετρας και της ευρύτερης περιοχής και σημείωσε ότι η Εκκλησία δέεται στον Θεό να στέλνει ευεργετικές βροχές προς καρποφορία, διότι χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, ενώ ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. κ. Εμμαν. Παπαδάκης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και ευχήθηκε σε όλους τους παριστάμενους χρόνια πολλά αναφερόμενος στο έργο και στους στόχους του Οργανισμού.

πηγή: www.imis.gr

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας του Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ιεράπετρας


Την Παρασκευή 26/1 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα του Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ιεράπετρας, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου, παρουσία πολλών μελών του.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους ηλικιωμένους χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη και ελπίδα, και στη συνέχεια παρακολούθησε μαζί τους το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που ακολούθησε από το συγκρότημα του  βιολάτορα κ. Βαγγέλη Βαρδάκη, καί τους κ.κ. Μπαριταντωνάκη και Μαστοράκη στις κιθάρες, και τη Μουσικοχορευτική Ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου κ. Αικατερίνης Βαγγέλα.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της “ΚΟΙΝΩ. ΠΟΛΙΤΙ.Α.” κ. Εμμ. Φραγκούλης και η Αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη.

πηγή: www.imis.gr

Σύσκεψη για το Γηροκομείο Ιεράπετρας στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου
Το μεσημέρι της Πέμπτης 26/1 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου για το Δημοτικό Γηροκομείο Ιεράπετρας. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, η Αντιπεριφειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιπεριφειάρχης Δημ. Υγείας κ. Εμμαν. Κλώντζας, ο Περιφερ. Σύμβουλος κ. Ιω. Γουλιδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Λουτσέτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ηλικιωμένων Γηροκομείου Ιεράπετρας κ. Γεώργ. Αγγελάκης και οι κ.κ. Πλατής, Μωυσάκη από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που άπτονται με τις διαδικασίες βελτίωσης και περαιτέρω ενίσχυσης του Δημοτικού Γηροκομείου Ιεράπετρας.

πηγή: www.imis.gr

Aγιασμός και κοπή Αγιοβασιλόπιττας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου


   Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου τελέσθηκε ο Αγιασμός για τα νέα Γραφεία της ενιαία Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου καθώς και η καθιερωμένη κοπή της Αγιοβασιλόπιττας από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.
Η τελετή του Αγιασμού τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, και ακολούθως η κοπή της Αγιοβασιλόπιττας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.
Αμέσως μετά, η Προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Χρύσα Σοφιανού ευχαρίστησε τους δύο Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς του Νομού και τους λοιπούς παρισταμένους στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της εναιίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ευχήθηκε καλή χρονιά στα στελέχη της υπηρεσίας, αλλά και καλή συνεργασία μαζί τους, αφού αρκετά από τα μνημεία που επιβλέπουν είναι εκκλησιαστικά.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά  και ευλογημένα, χαρούμενα και δημιουργικά, τόνισε ότι υπάρχουν διάσπαρτα εκκλησιαστικά μνημεία γι᾿ αυτό και ο στόχος είναι να συνεχιστεί το αναστηλωτικό έργο των Ιερών Μητροπόλεων, επιδιώκοντας τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Όπως υπογράμμισε “ευελπιστούμε στη συνεργασία σας, στο προσωπικό το οποίο αγωνίζεται παρά τις πάρα πολλές ελλείψεις και δυσκολίες που υπάρχουν, εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες  και αρωγοί στο έργο σας, για την προβολή ολόκληρου του Νομού Λασιθίου, ευχόμενοι να δούμε να ολοκληρώνεται το Μουσείο, ώστε τα εκθέματά του να αποτελούν πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους”.

Επίσης, σύντομο χαιρετισμό και ευχές απηύθυναν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, που έκανε λόγο για την ανάγκη στελέχωσης της υπηρεσίας, και η Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δέσποινα Καρνιαδάκη, η οποία ευχήθηκε να εγκαινιαστεί σύντομα το ανακαινισμένο Μουσείο Αγίου Νικολάου. Τέλος, η κ. Σοφιανού ευχαρίστησε όλους για τα καλά λόγια και υποσχέθηκε καλή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Η εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν και ο Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Ιω. Στεφανάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αγίου Νικολάου κ. Χάρης Αλεξάκης και Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο πρώην Βουλευτής κ. Ιω. Κουνενός, τα στελέχη της Εφορίας από όλο το Νομό Λασιθίου και φίλοι της υπηρεσίας, ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση που παρέθεσε η Εφορία Αρχαιοτήτων σε όλους τους καλεσμένους.

πηγή: www.imis.gr