Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Αρχιερατικός Εσπερινός και λιτάνευση της εικόνος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Αντωνίου Μύρτου  
Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, μνήμη του Μεγάλου Αντωνίου, πανηγύρισε με τη δέουσα λαμπρότητα ο φερώνυμος μεταβυζαντινός Ιερός Ενοριακός Ναός στο Μύρτος Ιεράπετρας.
Το εσπέρας της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και  μίλησε επίκαιρα για τον τιμώμενο Άγιο Αντώνιο, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε Μέγας, Καθηγητής της ερήμου και ο θεμελιωτής του αναχωρητικού βίου. Υπογράμμισε την ανάγκη ασκήσεως στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα και ότι ότι αυτό φρόντισαν οι φιλόκαλοι και φιλογενείς πρόγονοί μας να μας το υπενθυμίζουν χτίζοντας από το υστέρημα και το περίσσευμα της καρδιάς τους τον περικαλλή αυτό ναό, τον οποίο αφιέρωσαν στον τιμώμενο Άγιο.
Στη συνέχεια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας π. Ελευθέριος Δαργάκης, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση και την ιδιαίτερη χαρά του ίδιου και των ενοριτών του, καθώς για πρώτη φορά επισκέπτεται ως Επίσκοπος την Ενορία Μύρτου και φέτος προεξάρχει στην πανήγυρη του ναού ως Μητροπολίτης, και ευχήθηκε πολυχρόνια και Αρχιερατεία.
Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου Αντωνίου στους κεντρικούς δρόμους του χωριού υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας.

Μετά την Απόλυση στο προαύλιο του ναού, ακολούθησε η τελετή της κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, στην αίθουσα της Τοπικής Κοινότητας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά και ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, της  Αντιπεριφερειάρχου Λασιθίου κ. Πελαγίας Πετράκη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου κ. Αλέκου Παντελάκη και του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύρτου κ. Μιχ. Παπαγεωργίου. Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρισταμένους.

Εκτός από τον Δήμαρχο κ. Θεοδ. Καλαντζάκη και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Πελαγία Πετράκη, την πανήγυρη του Ι. Ενοριακού Ναού Αγ. Αντωνίου Μύρτου τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ.κ. Α. Πανταζής, Μ. Λουτσέτης, Α. Παπαδοπετράκης και Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο Πρόεδρος της Δημ. Επιτροπής Υγείας κ. Αντ. Πετράς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Ιω. Γουλιδάκης και κ. Νικ. Δασκαλάκης από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας οι κ. Κων. Δοκιανάκης και κ. Βασ. Δουνάκης, κ.α.

πηγή: www.imis.gr

Εξεδήμησεν εις Κύριον ο Ιερεύς Αντώνιος Τσίρκας, Εφημέριος Ενορίας Κατσιδωνίου Σητείας

Σε ηλικία μόλις 46 ετών, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, εξεδήμησεν εις Κύριον ο Πρεσβύτερος Αντώνιος Τσίρκας, Εφημέριος Ενορίας Κατσιδωνίου Σητείας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου είχε χειρουργηθεί και νοσηλευόταν λόγω κακοήθους όγκου στο κεφάλι.
  Η εξόδιος Ακολουθία εψάλη το μεσημέρι της Δευτέρας 16  Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας (Υπαπαντή του Κυρίου), προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή πλειάδος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και παρουσία πλήθους κόσμου.
Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επί 24 και πλέον έτη ιερατικής διακονίας του μακαριστού π. Αντωνίου Τσίρκα, εκ των οποίων τα 21 στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και τα τελευταία τρία χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, αρχικά στην περιοχή της Ιεράπετρας και στη συνέχεια στην Ενορία Κατσιδωνίου Σητείας.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο εκλιπών Κληρικός υπήρξε ταπεινός και αγαθός λευΐτης στην υπηρεσία Θεού και ανθρώπων, καλός  οικογενειάρχης και αγαπητός από τους Ενορίτες του και από τους συναδέλφους του, και ότι πλέον μετέστη εκ των προσκαίρων προς τα αιώνια και από τα λυπηρότερα επί τα χρηστότερα και θυμηδέστερα, στα ουράνια σκηνώματα, όπου θα συνεχίσει να ιερουργεί εκ του υπερουράνιου Θυσιαστηρίου. Τόνισε ότι σήκωσε αγόγγυστα τον Σταυρό της αρρώστιας και ότι πάντοτε ήλπιζε στο έλεος του Κυρίου και την πολλή αυτού αγάπη, παρόλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Τέλος, ο Σεβ. ανακοίνωσε ότι, αφού ο μακαριστός είχε επιλέξει να υπηρετήσει στην τοπική μας Εκκλησία, η Ιερά Μητροπολή θα συμπαρασταθεί στην οικογένειά του και θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα της κηδείας, ενώ τη δαπάνη για τον τάφο στο Δημοτικό Κοιμητήριο Σητείας ανέλαβε ο Δήμος Σητείας.

Επίσης, ο Μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσιδωνίου κ. Εμμανουήλ Τσαντάκης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία και την προσφορά του μακαριστού Εφημερίου στην Ενορία Κατσιδωνίου και ανέγνωσε το Ψήφισμα του Συλλόγου.
Ο αοίδιμος π. Αντώνιος Τσίρκας του Κων/νου και της Μαρίας γεννήθηκε το έτος 1970 στη Κοινότητα Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη γενέτειρά του φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Τήνου και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών. Νυμφεύθηκε τη Διονυσία Σωτηρ. Αλεξοπούλου, με την οποία απέκτησαν τρία τέκνα. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 15.11.1992 στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος Καλαμάτας και Πρεσβύτερος στις 21.11.1992 στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Αλαγονίας Μεσσηνίας από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο  (Θέμελη).  Διορίσθηκε  στις 23.11.1992 Εφημέριος του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ενορίας Πύλας και στις 8.3.1993 μετετέθη στον Ι. Ναό Προφήτου Ηλία Ενορίας Καπλανίου, όπου υπηρέτησε έως και τις 19.11.2013, οπότε και έλαβε Κανονικό Απολυτήριο Γράμμα και μετετέθη στην Ιερά Μητροπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Διορίσθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο στην κενή Εφημερική θέση της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Μεσελέρων Ιεράπετρας, απ᾿ όπου μετετέθη από 1.10.2014 στην Ενορία Ι. Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Ενορίας Κατσιδωνίου, στην οποία και υπηρέτησε μέχρι και την εκδημία του.

πηγή: www.imis.gr 
  

Συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο    Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο στο γραφείο του.
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για τη σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, το οποίο αντιμετωπίζει αρκετά και σοβαρά προβλήματα, λόγω της υποστελέχωσης και του ελλιπούς εξοπλισμού του. Ο Πρόεδρος κ. Ανδρ. Μαμαντόπουλος παρέδωσε στον Σεβ. κ. Κύριλλο ανοικτή επιστολή, που απευθύνεται προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τη Διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης κ. Ελ. Μαυρομάτη, τη Διοικήτρια των Νοσοκομείων Νομού Λασιθίου κ. Μαρία Σπιθούρη και τον Αναπληρωτή Διοικητή  του Νοσοκομέιου Ιεράπετρας κ. Γεώργιο Αρακαδάκη.
 Τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους διότι έμεινε πάλι χωρίς Παθολόγο Ιατρό το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, το οποίο συνάμα έχει πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες, εξοπλισμό και κυρίως ιατρούς και προσωπικό. Όπως σημειώνουν και στην επιστολή τους: “Δεν γίνεται η έλλειψη Παθολόγου στην Ιεράπετρα να χρησιμοποιείται για την κατάληψη θέσης στη Μ.Ε.Θ. Αγίου Νικολάου. Και αυτό δεν είναι δίκαιο γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια δύναμη φωνής.  Έχει -όπως λέει και το δημοσίευμα- πολύ φόρτο η Παθολογική Κλινική του Αγίου Νικολάου, λόγω των ιώσεων αυτής της περιόδου και άρα πρέπει παντοιοτρόπως να ενισχυθεί. Και βέβαια θα έχει φόρτο, αφού οι άλλες Παθολογικές Κλινικές του Νομού είναι κλειστές. Ανοίξτε τις  και ο φόρτος θα μειωθεί” επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Ο Σύλλογος ζητά η γιατρός που διορίστηκε να τοποθετηθεί αμέσως στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και εναλλακτικά ο Παθολόγος Ιατρός που κατοικεί στην Ιεράπετρα και παλιότερα είχε υπηρετήσει στο Γενικό Νοσοκομείο-Κ.Υ. Ιεράπετρας να στελεχώσει άμεσα και μόνιμα την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου της πόλης, καθώς επίσης και τα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου να επιστρέψουν στο παλαιό καθεστώς της αυτοδιοίκησης και αυτοτέλειας.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ο Γραμματέας κ. Χαράλαμπος Κανάκης, τα Μέλη του Δ.Σ. κ. Εμμανουήλ Κουφάκης, κ. Μαρία Παϋσανίδου, κ. Πόπη Δασκαλάκη, ο Ιατρός του Νοσοκομείου κ. Αντών. Τσικαλουδάκης, Αναπλ. Μέλος του Δ.Σ., και ο κ. Σταύρος Δαμηλάκης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συλλόγου.
Ο Σεβασμιώτατος, συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου για τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλουν αυτή τη δύσκολη περίοδο για την στήριξη του Νοσοκομείου της πόλης. Όπως τόνισε η Τοπική Εκκλησία θα είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες για επαρκή στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, και διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους, ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών δημόσιας υγείας στον τόπο μας. 

πηγή: www.imis.gr

 


        

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ιεράπετρας
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τoυς Εφημερίους του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αιδεσιμ. Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζη και Αιδεσιμολ. Οικονόμο Αθανάσιο Ταρλαντέζο, και τον Αρχιδιάκονο Αμβρόσιο Σκαρβέλη, ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ιεράπετρας “Ο Ευαγγελισμός”.


       Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά στην Πρόεδρο κ. Δώρα Κουρίνου, στα Μέλη του Δ.Σ. και  σε όλους τους παρισταμένους φίλους και συνδρομητές του Συλλόγου. Επίσης, τους ευχήθηκε να πράττουν πάντοτε καλά και ωφέλιμα έργα για τους συνανθρώπους μας και ο σύλλογός τους το έτος 2017 να αποκτήσει επιτέλους στέγη, ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να συνεχίσει το έργο του και να αναπτύξει ακόμα περισσότερες δράσεις φιλανθρωπίας και συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, γιατί, όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, «ο ελεών πτωχόν δανείζει Θεώ».

πηγή: www.imis.gr