Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Κοπή της Αγιοβασιλόπιτας του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας
Το εσπέρας της Κυριακής 8 Ιανουαρίου ο
Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριο Αγγελάκη, Προϊστάμενο του Ι.Κ.Ν. Αγίας Φωτεινής και τον Αιδεσιμολ. Οικονόμο π. Αθανάσιο Ταρλαντέζο, Προϊστάμενο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας στη δημοτική αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη”. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε στην Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη και στα Μέλη του Δ.Σ. και τα λοιπά Μέλη του Συλλόγου τους καλή και εποικοδομητική χρονιά, τους συνεχάρη που συμμετέχουν στις δράσεις του συλλόγου τους και βοηθούν στη διατήρηση της μεγάλης παράδοσης, του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Επίσης, ευχαρίστησε το Σύλλογο για την αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και ευχήθηκε η συνεργασία αυτή να συνεχισθεί και να επεκταθεί προς ώφελος της Τοπικής κοινωνίας μας.

Ακολούθως η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Αρώνη παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα με τα Βυζαντινά κάλαντα του νέου έτους, κάλαντα του Δωδεκαημέρου από περιοχές της Μικράς Ασίας καθώς και Μικρασιατικά τραγούδια.

Στην τελετή παρέστησαν η Πρόεδρος κ. Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, και η Διευθύντρια της Δημοτικής Χορωδίας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Παπαγιαννάκη κ.α.

πηγή: www.imis.gr

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Γούδουρα Απονομή οφφικίου Οικονόμου και Πνευματικού στον Εφημέριο της Ενορίας

Την Κυριακή μετά τα Φώτα, 8 Ιανουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γούδουρα, αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή και τη διαχρονική διδασκαλία του Ιησού Χριστού για το θέμα της μετανοίας, που είναι, όπως τόνισε, η πεμπτουσία της ευαγγελικής διδασκαλίας. Πριν την Απόλυση απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο της Ενορίας Αιδεσιμώτατο Ιερέα Νικόλαο Παθιάκη, τον οποίο και προχείρισε σε Πνευματικό.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Αιδεσιμώτατος Εφημέριος της Ενορίας π. Νικόλαος Παθιάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, λέγοντας μεταξύ άλλων τά εξής: “Ευλογημένος  ο  Ερχόμενος  εν  ονόματι  Κυρίου. Με  αυτό το  Αγιογραφικό  χωρίο, Σεβασμιὠτατε  Πάτερ  και  Δέσποτα, σεπτέ  και  αγαπητέ Μητροπολίτα της Ιεράς  Μητροπόλεως  Ιεραπύτνης  και  Σητείας κ.κ Κύριλλε, σας  καλωσορίζουμε  και  σας  υποδεχόμαστε  στην  Ενορία μας, κατά την πρώτη  επίσκεψη  σας  με την νέα σας  ιδιότητα που σας  προίκισε και σας  χαρίτωσε ο Τριαδικός  Θεός, αυτή του επισκόπου. Τα  αισθήματα  που  κυριαρχούν  στις  καρδιές  μας είναι  ποικίλα, αισθήματα  τιμής, χαράς και υπερηφάνειας. Δεν  μπορούμε  να  κρύψουμε  την  συγκίνηση μας, που βρίσκεστε  εδώ, σε  μια  Ενορία  που οι άνθρωποι  σας  γνώρισαν και σας αγάπησαν από  την  πολυχρόνια διακονία σας, στην τοπική μας Εκκλησία από τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς  Μητροπόλεως μας και ακριβώς  γι᾿ αυτό  χάρηκαν ειλικρινά  με την παμψηφεί σας  εκλογή σας σε  Επίσκοπο της Ι. Μητροπόλεως μας. Είμαστε περήφανοι, που ένα παιδί  μιας  απλοϊκής αγροτικής  οικογένειας  έχει  αυτή  την πρόοδο και εξέλιξη, γνωρίζομε  πολύ καλά αφού και  εμείς  προερχόμαστε από  αγροτικές  οικογένειες… Η  Εκκλησία μας, σας εμπιστεύθηκε αξιώματα, βλέποντας  τα  πλούσια προσόντα  που διαθέτετε. Εσείς  ταπεινός και εργατικός  τα  δεχόσασταν  υπακούοντας  στην εντολή της Εκκλησίας και στο  θέλημα του Θεού. Αυτά που  παρέμειναν τα ίδια, που δεν άλλαξαν από τότε είναι η ταπείνωση, η απλότητα, το καθαρό βλέμμα  και  το χαμόγελο που κυριαρχεί στο σεπτό και σεβάσμιο πρόσωπο σας... Ο απλός  άνθρωπος έχει ανάγκη από την παρουσία σας,  τον λόγο σας, μα πολύ  περισσότερο το παράδειγμα σας. Είστε νέος  άνθρωπος, έχετε όραμα, καινοτόμες ιδέες  για  την Εκκλησία μας. Είμαστε σίγουροι ότι έχετε τα εφόδια που χρειάζονται  για  να  προσφέρετε στο λαό που σας εμπιστεύτηκε ο Θεός στο λαό της Ι. Μητροπόλεως μας. Είστε γνώστης και προσώπων αλλά και προβλημάτων που ταλανίζουν αυτό τον τόπο. Εμείς ήμασταν  και θα  είμαστε δίπλα σας, συμπαραστάτες στο έργο σας όποτε και όσο μας χρειαστείτε με τις λιγοστές  ανθρώπινες δυνάμεις μας. Να  γνωρίζετε ότι η Ενορία μας και εγώ θα σας περιμένουμε με αγάπη και χαρά, να έρχεστε όποτε σας το επιτρέπουν τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις σας, να μας ιερουργείτε, να  μας ευλογείτε και να μας αγιάζετε”. Τέλος ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Σεβ. για την απονομή του οφφικίου, του τευχήθηκε πολυχρόνια και ευλογημένη από τον Θεό Αρχιερατεία και του προσέφερε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ένα Αρχιερατικό ωμόφορο και Επιτραχήλιον.
         
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε θερμά τον Αιδεσιμώτατο Πρόεδρο και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Γούδουρα για την ευγενική χειρονομία τους και υποσχέθηκε ότι κάθε φορά που θα φορά το Αρχιερατικό ωμόφορο και Επιτραχήλιο θα τους θυμάται και θα τους μνημονεύει στο ιερό Θυσιαστήριο.
 
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι κάτοικοι του Γούδουρα, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Ιωάννης Δρακάκης, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Γεώργιος Τσιφετάκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απιδίων κ. Μιχαήλ Καβαλαράκης.  


πηγή: www.imis.gr