Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ


H εορτή των Θεοφανείων στην πόλη της Σητείας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμφωνα με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκαν την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου τα Άγια Θεοφάνεια στην πόλη της Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης.

  Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην ακολουθία του Μεγ. Αγιασμού έλαβαν μέρος Κληρικοί της πόλεως ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Πατεράκης, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, οι Διοικητές του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμανουήλ Πάνου, της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, του Α.Τ. Σητείας, Υπαστυνόμος Α΄ κ. Γεώργιος Μάλλιος, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ κ. Γεώργιος Παττακός και εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών και πλήθος Σητειακών.

Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή προς το λιμάνι της πόλεως, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας, όπου από αλιευτικό σκάφος  ο Σεβ. κ. Κύριλλος έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα και ευλόγησε τα ύδατα της Σητείας, συνεχίζοντας το καθιερωμένο τοπικό έθος από τα τέλη του 19ου αιώνα ο εκάστοστε Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας να τελεί την κατάδυση του Τιμίου Σταυρό στο Λιμένα Σητείας. Έξι τολμηροί νεαροί έπεσαν φέτος στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος επέδωσε το ενθύμιο της ενθρονίσεως του.

H ρίψη του Σταυρού στο λιμάνι του Κουρεμένο Παλαικάστρου
 
Το μεσημέρι της ημέρας των Θεοφανείων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιώτατο Ηγούμενο Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη και τον Αιδεσιμ. Εφημέριο Παλαικάστρου και Αρχιερατικό Επίτροπο Δ΄ Αρχιερατ. Περιφερείας Πρωτ. Σπυρίδωνα Ρελάκη, προέστη στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Κουρεμένου στο Παλαίκαστρο. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες παρέστησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, πλήθος κόσμου από την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου, ενώ  τρεις τολμηροί έπεσαν στα παγωμένα νερά και ανέσυραν τον Σταυρό.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, οι Διοικητές του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμανουήλ Πάνου και της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Λιμανάρχης Σητείας Υπολοίαρχος κ. Γ. Παττακός, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιω. Χατζηνάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Σητείας κ. Θεοδ. Πετρουλάκης κ.α. 

Η κατάδυση του Σταυρούστο Μόχλος Σητείας
 

Το απόγευμα της ημέρας των Θεοφανείων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους των Ενοριών Λάστρου Πρωτ. Ιωάννη Κατσογρεσάκη, Σφάκας Πρωτ. Εμμανουήλ Συντυχάκη, Τουρλωτής Πρωτ. Νικόλαο Φραγκίδη, και Μυρσίνης Πρωτ. Γεώργιο Χριστοδουλάκη, τέλεσε υπό βροχή την ακολουθία της ρίψης του Σταυρού στο Μόχλος Σητείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι Ενορίες των τεσσάτων βορειοδυτικών χωριών του Δήμου Σητείας από κοινού τέλεσαν την ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων και μάλιστα προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου  Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα. Στα παγωμένα νερά του κρητικού πελάγους βούτηξε μια μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου, η οποία αψήφισε το τσουχερό κρύο και έπιασε τον Σταυρό.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης και οι Πρόεδροι και Μέλη των Τοπικών Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων Τουρλωτής, Σφάκας, Λάστρου και Μυρσίνης. 
 Πηγή: www.imis.gr

Κοπή της Αγιοβασιλόπιτας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Επάνω Χωριού
      Το εσπέρας των Θεοφανείων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριο Αγγελάκη και τον Αιδεσιμολ. Εφημέριο της Ενορίας π. Δημήτριο Πρωτοψάλτη, ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα στο Πάνω Χωρίο Ιεράπετρας, σε μια όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επάνω Χωριού σε συνεργασία με την Ενορία Ζωοδόχου Πηγής Επάνω Χωρίου, προς τιμήν του, με αφορμή την πρώτη επίσκεψή του στο Επάνω Χωριό. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας, που έπαιξαν μικρά θεστρικά σκετς, τραγούδησαν επίκαιρα εορταστικά τραγούδια και χόρεψαν κρητικούς χορούς με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, ενώ ο Άγιος Βασίλης τους μοίρασε δώρα.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης, ενώ ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά με ομόνοια, αγάπη και συνεργασία, συνεχάρη τα παιδιά της Ενορίας για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, και τόνισε ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την συνεργασία σε επίπεδο Ενορίας και Πολιτιστικών Συλλόγων για τη διαφύλαξη του πολιτιστικού μας αποθέματος και τη διάδοσή του στα παιδιά μας. Αυτό που έμεινε τελικά και αυτό που μας χαρακτηρίζει έναντι των άλλων λαών, κατέληξε ο Σεβ., είναι μόνο ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμά μας.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Πετάσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικόλ. Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Αντώνιος Πετράς, ο Πρόεδρος της Αθλητικής Επιτροπής κ. Πέτρος Μαστορακης, ο Πρόεδρος  της Σχολικής Επιτροπής κ. Ηλίας Νταραράς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μιχ.  Σπυριδάκης. 

πηγή: www.ims.gr
H εορτή του Τιμίου Προδρόμου στους Μεσελέρους ΙεράπετραςΜε λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε τον Σάββατο 7 Ιανουαρίου, εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, ο φερώνυμος  Ιερός Ενοριακός Ναός της Ενορίας Μεσελέρων Ιεράπετρας.


Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους των Ενοριών Μακρυλιάς Πρωτ. Ανδρέα Χατζάκη, Χριστού π. Εμμανουήλ Προϊστάκη και Μεσελέρων Αιδεσιμ. π. Εμμανουήλ Παπαευαγγελίδη, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο πολυάριθμο εκκλησίασμα.

Στην απλή και μεστή ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, επισημαίνοντας ότι η επόμενη ημέρα των μεγάλων Δεσποτικών εορτών, όπως είναι τα Θεοφάνεια, είναι αφιερωμένη στα πρόσωπα που υπούργησαν το γεγονός της θείας οικονομίας που εορτάζουμε.  Ο Άγιος  Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν ο τελευταίος Προφήτης της Π.Δ., που κήρυξε τον Μεσσία και αξιώθηκε να τον δει και να τον Βαπτίσει, αλλά και να μαρτυρήσει για Αυτόν. Επίσης αναφέρθηκε στο κήρυγμα και βάπτισμα μετανοίας του τιμώμενου αγίου, ο οποίος κατέχει ιδιαίτερη θέση, επειδή κατά τον Ίδιο τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, «ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού». Tέλος, ευχήθηκε τα δέοντα για την ονομαστική τους εορτή στον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη, Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και στον παριστάμενο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Γουλιδάκη. Παρόντες ήταν ακόμη ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρ. Παπαδοπετράκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Αντώνιος Πετράς, η Διευθύντρια της Δημοτικής Χορωδίας κ. Μ. Παπαγιαννάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Δημοτικού Γηροκομείου κ. Γεώργιος Αγγελάκης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Μεσελέρων κ.α..  
πηγή: www.imis.gr