Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

H κοπή της Αγιοβασιλόπιτας τη 1η του Έτους στην Μητροπολιτική ΠεριφέρειαΕπίσκεψη Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας


Την πρώτη του έτους ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκη, ιερατικώς Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας και υπεύθυνο Εφημέριο του Νοσοκομείου, και τον Ιατρό κ. Γεώργιο Ξυριστάκη, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Ο Σεβασμιώτατος διένειμε ημερολόγια τσέπης και ευχήθηκε στους ασθενείς χρόνια πολλά και ταχεία ανάρρωση, και στο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλή και ευλογημένη χρονιά και πολλή δύναμη εκ Θεού στην επιτέλεση του σημαντικού έργου τους.

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας στο Κουτσουνάρι


Στις 11.30 π.μ. της πρώτης του έτους ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον Αιδεσιμ. Εφημέριο της Ενορίας Πρωτ. Ιωάννη Βουγιουκλή, ευλόγησε, έκοψε και διένειμε την Αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου Αναπτύξεως Αγίου Ιωάννου, στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, με την παρουσία του Δημάρχου κ. Θ. Καλαντζάκη και άλλων εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας, της Προέδρου κ. Μαρίας Σακκαδάκη-Μπαχλιτζανάκη και των Μελών της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννου, του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκταρίου Φρονιμάκη, του Προέδρου κ. Νικ. Αθανάτου και των Μελών του συλλόγου και πολλών συγχωριανών. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε το νέο έτος να είναι ευλογημένο από το Θεό, γεμάτο υγεία, συνεργατικότητα, αγάπη, αλληλεγγύη, δημιουργικότητα και ελπίδα για όλους. Έμμετρα κάλαντα σε κρητικό δεκαπεντασύλλαβο διάβασε για άλλη μια χρονιά ο κ. Νίκος Λαμπράκης, ενώ χαιρέτισαν ο Δήμαρχος και η Πρόεδρος του τοπικού. 

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας στην Παχειά Άμμο


Στις 12.30 μ.μ. της πρώτης του έτους ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μετέβη στην Παχεία Άμμο, όπου τον υποδέχθηκε ο Αιδεσιμ. Εφημέριος της Ενορίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γεώργιος Ραπάνης και αρκετοί κάτοικοι της Παχείας Άμμου. Στη συνέχεια ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Λαογραφικού, Πολιτιστικού και Οικολογικού Συλλόγου και ευχήθηκε κατάλληλα. Παρόντες ήταν, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο οποίος χαιρέτισε, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Αντώνιος Πετράς, οι Πρόεδροι των υπολοίπων συλλόγων του χωριού και πολλοί Παχειαμμιώτες.

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών


 Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον τον Αιδεσ. Πρωτ. Σάββα Λιναρδάκη, Αρχιερατικό Επίτροπο της Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, μετέβη στην γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Μονής.
Παρόντες ήταν ο Αιδεσιμώτατος Οικονόμος και Εφημέριος της Μονής π. Αντώνιος Κανάρης, ο Οικονόμος π. Θεολόγος Καλαφατάκης με την πολυμελή οικογένειά του και αρκετοί προσκυνητές. Μετά την ευλόγηση της αγιοβασιλόπιτας στο αρχονταρίκι, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε στην Ηγουμένη Μοναχή Φεβρωνία, στην Αδελφότητα της Μονής και στους παρισταμένους καλή και ευλογημένη χρονιά με κατ’ άμφω υγεία και πνευματική προκοπή.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ερμηνεία παραδοσιακών καλάντων από τα παιδιά του π. Θεολόγου, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, που έδωσαν μία γιορτινή νότα και συμπλήρωσαν την ατμόσφαιρα της ημέρας.

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας στο Καβούσι


Το απόγευμα  της Κυριακής 1/1 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδεσιμολ. π. Εμμανουήλ Φρυσαλάκη, τον πρώην Εφημέριο της Ενορίας πρωτ. Στυλιανό Πατεράκη, ευλόγησε, έκοψε και διένειμε την Αγιοβασιλόπιτα του Πολιτιστικού  Συλλόγου Καβουσίου στην αἰθουσα του Δημοτικού Σχολείου. Ευχήθηκε δε σε όλους, και ιδιαιτέρως στα μέλη του Συλλόγου, καλή, ευλογημένη και καρποφόρα χρονιά, τονίζοντας τον σπουδαίο και σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι για τη διάσωση του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων, αλλά και την ανάγκη να παραμείνομε περισσότερο από ποτέ ενωνένοι, αγαπημένοι και μονιασμένοι. Τον Σεβ. καλωσόρισε στο χωριό ο κ. Λεωνίδας Κουδομογιαννάκης, με κατάλληλη προσλαλιά, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Σεβ. και τον σύνδεσμό του με το χωριό, τους ανθρώπους και τα μνημεία του. Παρόντες ήταν, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Αντώνιος Πετράς, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου κ. Ιωάννης Ρεμεδιάκης και πολύς κόσμος.
Στη συνέχεια νέοι καλλιτέχνες από το χωριό έπαιξαν παραδοσιακά όργανα και τραγούδησαν κάλαντα, μαντινάδες και τραγούδια.

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία


Το εσπέρας της Δευτέρας, 2 Ιανουαρίου 2017, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη και τους Ιερείς της πόλεως και των περιχώρων της Σητείας, χοροστάστησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας. Στη συνέχεια ευλόγησε και διένειμε την αγιοβασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως για τις Ενορίες της Σητείας.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι δημιουργική, καρποφόρα και ελπιδοφόρα. Επίσης παρουσίασε το εγκόλπιο Ημερολόγιο της Μητροπόλεως, που είναι αφιερωμένο στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο, λέγοντας ότι η αδόκητη κοίμησή του σφράγισε το παρελθόν έτος 2016. Όμως η χάρις του Θεού, του καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θεμένου, ευδόκησε να τον διαδεχθεί στον Θρόνο της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για να συνεχίσει το έργο του.
Παρόντες ήταν όλοι οι Εφημέριοι των Ενοριών της Σητείας, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικ. Κοζυράκης και πολλοί πιστοί.

πηγή: www.imis.gr

Η πρώτη του έτους στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας


 
Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου και μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου την Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2017 στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατά το τοπικό έθος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.
Αντί κηρύγματος, κατά τη διάρκεια του κοινωνικού, αναγνώσθηκε το μήνυμα του Σεβ. κ. Κυρίλλου με την ευκαιρία της ενάρξεως της νέας χρονιάς, από τον Αιδεσιμολ. Προϊστάμενο του ναού Οικονόμο π. Αθανάσιο Ταρλαντέζο.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως και τους δύο Διακόνους της περιοχής, προέστη στην επίσημη Δοξολογία για την έναρξη του νέου έτους και ευχήθηκε από καρδίας σε όλους τους παριστάμενους καλή και ευλογημένη από τον Θεό χρονιά.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικόλ. Χριστοφακάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρ. Παπαδοπετράκης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως στον Δήμο Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Προϊστάκης, ο Εντεταλμένος Δημοτ. Σύμβουλος Αθλητισμού του Δήμου Ιεράπετρας κ. Πέτρος Μαστοράκης και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας Υπαστυνόμος Α΄ κ. Νεκτ. Φρονιμάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικόλ. Παπαδάκης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος πιστών

πηγή: www.imis.gr