Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ιερούργησε και τέλεσε το μνημόσυνο του Αρχιμ. Τιμοθέου Τζαννή στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου


To πρωί του Σαββάτου 30 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 26 ετών από την εκδημία του μακαριστού Γέροντος Τιμοθέου Τζαννή στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου.
Μετά το μνημόσυνο τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Α.Κ., ο οποίος τον καλωσόρισε εκ μέρους του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου.
Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Γέροντα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. κ. Ειρηναίο, για την κανονική άδεια να ιερουργήσει, αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες από τη γνωριμία του κατά τα νεανικά χρόνια του με τον μεγάλο σύγχρονο πνευματικό, κτήτορα και ιδρυτή του Ιερού Ησυχαστηρίου, όταν τον επισκεπτόταν με τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας και Γέροντά του κυρό Ευγένιο, Ηγούμενο τότε της Ιεράς Μονής Γοργολαΐνι. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ο Γέροντας Τιμόθεος Τζαννής υπήρξε όντως ένας σύγχρονος άγιος. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου και το γνωρίζουν καλά όσοι τον γνώρισαν και είχαν προσωπική σχέση μαζί του, ιδιαίτερα μέσα από το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Είχε καλλιεργήσει τον εαυτό του μετά από επίπονη άσκηση και προσωπικό αγώνα, γι᾿ αυτό κατέστη σκεύος εκλογής και δοχείο της Χάριτος του Θεού. Τον χαρακτήριζε η εκλέπτυνση της συνειδήσεως, η εμπειρική γνώση και βίωση της θεολογίας και η ταπείνωση και η ανιδιοτελής βοήθεια στο συνάνθρωπο. Υπήρξε ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και διευκόλυνε πολλούς ανθρώπους κατά το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Ανάλωσε τον εαυτό του για την Εκκλησία του Χριστού και τη δόξα του αγίου ονόματός Του. Ας είναι η μνήμη του αιωνία και η ευχή του να μας συνοδεύει πάντοτε, γιατί αισθανόμαστε σήμερα, ότι δεν τελούμε μνημόσυνο, αλλά βρισκόμαστε σε πανηγύρι, και ότι εκείνος συλλειτουργεί μαζί μας».
Μετά το πέρας του της Θείας Λειτορυγίας προσφέρθηκε καφές και στη συνέχεια επιμνημόσυνο γεύμα στην Τράπεζα της Μονής.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, εκτός από την Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη Θεοδώρα Μοναχή και την Αδελφότητα του μοναστηριού, Ιερείς της περιοχής του Ηρακλείου και πολλά πνευματικά τέκνα του αοιδίμου Γέροντος.


www.imis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου