Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του Ι. Ναού Αγίων Δέκα Μεσσαράς


Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, εορτή της μνήμης των Αγίων Δέκα Μαρτύρων της Κρήτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, έλαβε μέρος στην πανήγυρη του Ιερού Ναού στο ομώνυμο χωριό και έδρα του Δήμου Γόρτυνας Μεσσαράς Ηρακλείου.
Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, και συνιερούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Επίσης έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και πολλοί Εφημέριοι της περιοχής.
Τον θείο λόγο κήρυξε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. κατόπιν προτροπής του Σεβ. Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Μακάριο για την πρόσκληση να συμμετάσχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πανήγυρη του ναού μίλησε επίκαιρα στο πολυπληθές εκκλησίασμα για το μαρτύριο των Δέκα Κρητών Αγίων, επισημαίνοντας ότι «προέρχονταν όχι μόνο από την αρχαία Γόρτυνα, έδρα του Αποστόλου Τίτου και των διαδόχων του Αρχιεπισκόπων της Εκκλησίας Κρήτης, αλλά και από άλλα σημεία της Μεγαλονήσου, γι’ αυτό και η πανήγυρη αυτή είναι μια παγκρήτια εορτή, όπως μαρτυρεί και η παρουσία των τεσσάρων Αρχιερέων από τα Χανιά έως και την Ανατολική Κρήτη. Οι άγιοι Πόμπιος, Ευάρεστος, Σατορνίνος, Ζωτικός, Βασιλείδης, Θεόδουλος, Εύπορος, Γελάσιος, Ευνικιανός και Αγαθόποδας με το θαυμαστό μαρτύριό τους εδραίωσαν τον χριστιανισμό στην Κρήτη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι η Εκκλησία των Μαρτύρων».


Όπως ακόμα υπογράμμισε, ο ναός είναι κτισμένος πάνω στον τόπο μαρτυρίου των Αγίων Δέκα Μαρτύρων, που είχαν μέσα του ζωντανή την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και τη Χάρη του Θεού, γι’ αυτό και δεν δείλιασαν ούτε στιγμή στις υποσχέσεις που δέχθηκαν για να θυσιάσουν στα είδωλα, αλλά με μοναδική γενναιότητα, υποδειγματική αποφασιστικότητα και καρτεροψυχία ομολόγησαν την πίστη τους στον αληθινό Τριαδικό Θεό και υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο για τη δόξα Του. Στην κατακλείδα του ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο «τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος», και παρότρυνε να ακολουθήσουμε όλοι τα ίχνη των Αγίων Δέκα Μαρτύρων και να κρατήσουμε την πίστη μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ζητώντας τη χάρη και την ευλογία τους όλες τις ημέρες της ζωή μας.Στο τέλος του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!
Η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας μέχρι τους τάφους των αγίων ματαιώθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας Αγίων Δέκα.
Στην πανήγυρη παρέστησαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νικ. Σχοιναράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργ. Ματαλλιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Στ. Πομποδάκης, ο Προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Δημήτριος Σάββας και πλήθος πιστών της περιοχής.


www.imis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου