Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στην πανήγυρη του ΑγίουΑθανασίου του Πατελάρου στην Αξό Μυλοποτάμου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Γ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατελάρου, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, στη γενέτειρα του αγίου, την Αξό Μυλοποτάμου.
Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 21 Αυγούστου, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλειτούργο, κατά το οποίο προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος καθώς και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Στο τέλος της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, τέλεσε την εις Πρωτοπρεσβύτερον χειροθεσία του Αιδεσιμολ. Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου π. Κωνσταντίνου Πλουσή.Στο Σεπτό Πατριαρχικό Γράμμα, το οποίο ανέγνωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, επισημαίνεται ότι «εκ της νήσου Κρήτης ανέτειλαν ως αληθώς πολλοί και διαπρεπείς φωστήρες της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας, ιδιαιτέραν όμως θέσιν κατέχει ο τιμώμενος ιερός ανήρ, ο οποίος απέδειξεν εαυτόν ευαγγελιστήν και κήρυκα της αληθείας και ισαπόστολον και διδάσκαλον και μάρτυρα των όσων οι προ αυτού Θεοφόροι Πατέρες παρέδωκαν ως κληρονομίαν και ως παρακαταθήκην ιεράν, περί της οποίας λόγον αποδίδομεν οι πάντες εν τη ημέρα κατά την οποίαν θα εμφανισθώμεν ενώπιον του και πάλιν ερχομένου εν δόξη κρίναι ζώντας και νεκρούς Κυρίου, Ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Πατελάρος ανεδείχθη στύλος και εδραίωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και κατ’ εξοχήν οικουμενικός διδάσκαλος, πλήρης φωτός, διαχεομένου εις τα της οικουμένης πέρατα.Η αγιότης του ιεράρχου Αθανασίου Πατελάρου αποδεικνύει ότι η Μεγαλόνησος Κρήτη είναι τόπος όπου εβάδισαν οι πόδες τοσούτων αγίων και ηρώων, τόπος εζυμωμένος δια των αιμάτων και των δακρύων εκατοντάδων και χιλιάδων μαρτύρων της πίστεως και του Γένους ημών, οι οποίοι έδωκαν εις αυτόν την ιδιαιτέραν πνευματικήν αυτού ταυτότητα και ιδιοπροσωπείαν. Αυτήν την ταυτότητα την οποίαν εκληροδότησαν εις την Κρήτην και εις τον Ορθόδοξον Λαόν της ο Άγιος Αθανάσιος, ο Πατελάρος, και πάντες οι Άγιοι και οι Απόστολοι και οι Ιεράρχαι της, από Τίτου του Αποστόλου, Ανδρέου του Κρήτης και μέχρι σήμερον, καλούμεθα να διαφυλάξωμεν ως κόρην οφθαλμού, πορευόμενοι, όσον ένεστιν ανθρώποις, επί τα ίχνη του βίου και των αρετών αυτών».
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου μας Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο κ. Κύριλλο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο για την ιδιαιτέρως τιμητική παρουσία και συμμετοχή τους στην ιερά πανήγυρη, καθώς και τους κληρικούς που προσήλθαν και τους φιλάγιους συνεορταστές λαϊκούς αδελφούς, οι οποίοι κατέκλυσαν τον περικαλλή Ναό του Αγίου Αθανασίου για να λάβουν ευλογία, να προσκυνήσουν την ιερά του εικόνα και το απότμημα του ιερού του αφθάρτου Λειψάνου που αποθησαυρίζεται σε αυτόν.Στην πανήγυρη έλαβαν μέρος οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών της ευρύτερης περιοχής και άλλοι Κληρικοί, ενώ παρέστη και ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος.
Μετά την εόρτιο τράπεζα που παρέθεσε σε όλους τους προσκυνητές η Ενορία Αξού, οι τέσσερις Αρχιερείς μετέβησαν στα παρακείμενα Ζωνιανά, όπου ξεναγήθηκαν στο σπήλαιο Σφενδόνη από τον Εφημέριο της Ενορίας Ζωνιανών Αιδεσ. Πρωτ. Ματθαίο Ζερβό, και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος Ζωνιανών κ. Κωνσταντίνο Παρασύρη.


www.imis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου